Meny
    sami.se » Nyhet »
  • The Cardigans i Samis och Stims nya musikvideo utan musik

– Jag är ett stort fan av The Cardigans i allmänhet och Nina Persson i synnerhet, så för mig var det här ett extra roligt uppdrag. Att kampanjen vill uppmärksamma värdet av riktig musik är logiskt för mig – jag jobbar med musik och ljud, och jag vet att musik som har en tydlig upphovsperson alltid är att föredra om man vill få fram riktiga känslor. Det händer ganska ofta att man väljer friköpt musik till en reklamfilm eller ett annat projekt, för att det känns billigt och enkelt. Men då missar man möjligheten att låta musiken understryka och växa med de bilder den ska illustrera, säger Mario Wienerroither.

”Musicless music videos” uppstod när Mario Wienerroither beslöt sig för att börja lägga ljudeffekter istället för musik på populära musikvideor. Den mest sedda är hans version av David Bowies och Mick Jaggers ”Dancing in the Street”. Och nu har han alltså gjort samma sak med en av Sveriges största musikaliska exportsuccér under 90-talet – Cardigans och deras kanske största hit My favourite game

– Vi vet att en investering i musik stärker varumärket, och därför fortsätter vi vår kampanj med musiklösa musikvideor. Att Mario Wienerroither, som var den första att dra igång fenomenet med musicless music videos, gjort den här videon, är förstås extra roligt, säger Ann Rosenberg, försäljningschef på Sami.

– I våras lanserade vi första vändan av Riktig Musik, Riktiga Känslor för att visa på värdet av riktig musik. Ett medvetet musikval gör stor skillnad både i kundupplevelse och försäljning – och inte minst, bidrar även musikvalet till en motiverande arbetsmiljö för dina anställda, säger Peter Lindström, chef Members & Market på Stim.

Målgruppen för kampanjen är näringsidkare som spelar musik i sina lokaler: gym, kaféer, restauranger och butiker. Syftet är att uppmärksamma näringsidkare på fördelarna med att spela riktig musik, till skillnad från så kallad friköpt musik utan tydliga avsändare.

Bra och relevant musik gör att kunder vill spendera mer och att anställda trivs bättre. Enligt en undersökning från HUI Research i samarbete med Soundtrack Your Brand, 2016, ökade snittförsäljningen i en restaurangkedja med 9,1 procent när man spelade varumärkesanpassad musik i lokalerna. På motsvarande sätt säger 44 procent av de tillfrågade i en undersökning från Demoskop, 2011, att de skulle lämna en offentlig miljö, butik eller liknande om de spelar ”fel” musik.

Genom att göra ”musicless music videos” vill Sami och Stim visa på vilken roll musiken har för hur vi upplever världen. Första videon att släppas i kampanjen var en musicless version av E-Types eurodance-anthem ”This is the Way”, regisserad av Matt Broadley. Efter det var det Backyard Babies låt ”Minus Celsius” som fick utstå samma behandling.

Kampanjen Riktig musik. Riktiga känslor.
är framtagen av Lennox PR och kommer att spridas i sociala medier och i Samis och Stims egna kanaler samt på kampanjsajten www.riktigakanslor.se.

Fakta om Riktig Musik. Riktiga känslor.
Avsändare: Sami och Stim
Idé och produktion: Lennox PR
Ljudläggning: Mario Winerroither
Grafisk form: Andrea Norden
Kampanjsajt: Nordic Bytes

För mer information, kontakta:
Ann Rosenberg, försäljningschef SAMI, ann.rosenberg@sami.se, 08-4533414
Annika Hiltunen, kommunikationschef SAMI, annika.hiltunen@sami.se, 073-044 94 09
Peter Lindström, chef Members & Market Stim, Peter.lindstrom@stim.se, 072-3691626
Tina Arvidsson, PR manager Stim, tina.arvidsson@stim.se, 072-3691626
Mario Wienerroither, mail@digitalofen.com