Meny
    sami.se » Nyhet »
  • Viktig information om ersättning från USA

Viktig information om ersättning från USA

Från och med 2018 kommer Sami inte längre att ansvara för inbetalning av amerikansk skatt på ersättningar som samlats in i USA. Anledningen är att vi från den 1 januari 2018 inte längre kommer att uppträda som så kallad Qualified Intermediary i relation till den amerikanska skattemyndigheten.

Du som får ersättningar som huvudartist kan fortfarande skicka in skatteformulär till Sami, så hjälper vi dig i relation till SoundExchange. Ett korrekt ifyllt formulär ger dig rätt att endast betala skatt för ersättningen i Sverige och du kommer alltså inte att beskattas i USA.

Däremot har den organisation som företräder bakgrunds-/studio musiker i USA, AFM & SAG-AFTRA Intellectual Property Rights Distribution Fund, förklarat att de inte kan hantera individuella skatteformulär via SAMI och att ersättningarna alltså kommer att beskattas i USA. Detsamma gäller för AARC som hanterar amerikansk privatkopieringsersättning.