Meny
    sami.se » Nyhet »
  • Ted Gärdestadstipendiet är tillbaka på SAMI

Ted Gärdestadstipendiet åter i SAMI:s regi

SAMI tar åter över ansvaret för Ted Gärdestadstipendiet och ansökan öppnade i dagarna. Stipendiet delas ut nästa gång under våren 2018.

Stiftelsen Ted Gärdestads Minnesfond delar varje år ut ett stipendium i syfte att uppmärksamma, uppmuntra och stödja unga oetablerade sångare och låtskrivare inom vis- och populärmusik. Sami har tidigare förvaltat stipendiet och tar nu åter över efter SKAP som hanterat utdelningen av priset de senaste åren.

– Vi är mycket glada att Sami återigen får möjlighet att förvalta detta fina stipendium. Det är helt i linje med våra värderingar och det ligger oss varmt om hjärtat att främja bredden inom ny svensk musik, säger Ulrika Wendt, Samis jurist och representant i stipendienämnden.

Under 2018 kommer fonden att dela ut 40 000 kronor till en eller flera unga, icke etablerade musiker. Förhoppningen är att stipendiet ska hjälpa till att utveckla den egna musikaliska originaliteten genom till exempel musikstudier utomlands eller i Sverige.

– Det känns väldigt fint att hedra Teds minne genom detta stipendium. Att genom Teds minne få stödja ny ung svensk musik känns betydelsefullt, säger Jan Schaffer, en av initiativtagarna till Stiftelsen Ted Gärdestads Minnesfond.

Stipendienämnden består av Janne Schaffer, Ulrika Wendt, Lena Ahlström, Charlotte Wiking och Pernilla Andersson.

Om stipendiet:
Den sökande ska skicka in text och musik till två egenkomponerade låtar som är skrivna på svenska. Stipendiaten ska helst vara under 25 år och motivera varför man söker stipendiet och vad man planerar att använda pengarna till. Sista ansökningsdag är den 2 mars 2018. Läs mer på ted.sami.se

För mer information kontakta:
Ulrika Wendt, jurist, Sami
08-453 34 26, ulrika.wendt@sami.se

Sami (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation) bevakar artisters och musikers rättigheter inom ramen för både svensk och internationell upphovsrättslagstiftning. Ersättning samlas in i samarbete med Ifpi och pengarna kommer från närmare 42 000 musikanvändare som betalar för att använda musik i sin verksamhet. Sami har över 38 000 anslutna musiker och artister som medverkat på en inspelning, och som får ersättning när deras musik spelats offentligt. www.sami.se