Meny
    sami.se » Nyhet »
  • Låt inte skattebetalarna ta Elektronikbranschens nota!

Riksdagsbeslutet om den så kallade privatkopieringsersättningen har i hög grad provocerats fram av lobbyister från den globala elektronikbranschen. Det beror på att elektronikbranschen vill sluta betala de ersättningar som musiker och artister har rätt till. Istället föreslår elektronikbranschen att skattebetalarna ska ta notan.

–  Den regering som tillträder efter valet måste säkerställa att utredningen tar hänsyn till musikers och artisters rättigheter så att inte det svenska kulturlivet tar skada. Vår rätt till ersättning när andra tjänar pengar på den musik vi skapar måste värnas. Musiker och artister ska inte snuvas på en rättvis ersättning. Och det är inte rimligt att skattebetalarna ska behöva ta notan, säger Jan Granvik, ordförande Sami.

Inför den kommande utredningen gör Jan Granvik tre medskick till de ansvariga politikerna:

  • Lagstiftningen måste garantera musikers och artisters rätt till ersättning, till exempel genom att behålla privatkopieringsersättningen och säkerställa att elektronikbranschen deltar i förhandlingar om ersättningsnivåer. Dessutom krävs en lag om en oavvislig rätt till ersättning när andra tjänar pengar på musiken.
  • Svensk lag måste vara i linje med EU:s regler, då får man inte lämna över ansvaret till staten.
  • Ersättningssystemet för privatkopiering bör vara teknikneutralt och nivåerna bör anpassas efter befintlig privatkopiering.

Klicka HÄR för att läsa artikeln.

För mer information kontakta:

Jan Granvik
Styrelseordförande i SAMI
070-736 52 61
jan.granvik@musikerforbundet.se

Ulrika Wendt
Jurist SAMI
08-453 34 26
ulrika.wendt@sami.se

Fakta om Privatkopieringsersättningen

Privatkopieringsersättningen (PKE) är en lagstadgad ersättning och betalas av den som säljer produkter som man kan privatkopiera på. Den gör det möjligt för konsumenten att kopiera musik och film för eget bruk utan att först behöva be rättighetshavaren om lov. För att konsumenterna ska kunna ladda ner en produkt så har alla de musiker, artister med flera som har upphovsrättsliga anspråk avstått en del av sin rätt. Då är det rimligt att de också får ersättning för detta. Privatkopiering är till exempel när du gör kopior av musikfiler på din dator eller smartphone, sparar favoritprogram i din tv-box, gör offline-listor, sparar ned poddar i mobilen, gör en kopia av en film och sparar i din ipad, mailar en e-bok till en vän eller sparar ned texter till din dator.