Meny
    sami.se » Nyhet »
  • Ny dom till fördel för landets kulturskapare

– Vi yrkade på en ersättning om 3 kr per gigabyte och gläds över att tingsrätten gör samma bedömning. Domen är av stor betydelse för de kulturskapare vi företräder då vi nu kommit ett steg närmare att bolagen redovisar och betalar de ersättningar som kultutskaparna har rätt till, säger Copyswedes vd Mattias Åkerlind.

Den nu beslutade ersättningsnivån är en liten avgift som har stor betydelse för landets kulturskapare. Den ligger mellan en halv och två procent av försäljningspriset för produkterna.
– Domen rör historiska ersättningar, och för ersättningar framöver hoppas vi att branschen nu vill förhandla som systemet är tänkt. På andra produkter har vi till exempel kommit överens om tak på avgifterna när minneskapaciteten är större, avslutar Mattias Åkerlind.

Frågor och svar

Vad betyder domen?
Det är en seger för landets kulturskapare som fått strida rättsligt för ersättningarna mot telekomjättarna i många år. Tingsrätten går på kulturskaparnas linje och tydliggör telekombolagens ansvar.

Vad säger domen om offline-listor?
Domen innebär ett förtydligande om att offline-listor omfattas av ersättningssystemet och är en form av privatkopiering. Många använder offline-listor för att lyssna på musik och titta på filmer och tv-serier, som ett sätt att antingen spara på sin surf eller använda tjänster utan internetuppkoppling, till exempel när man reser. Nu är det tydligt hur kulturskaparna ska ersättas för detta.

Kan domen i Södertörns tingsrätt överklagas?
Ja, domen kan överklagas till Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD). Avgörandet där kan som huvudregel sedan inte överklagas till Högsta domstolen.

Vad innebär detta för Iphones? Kommer de blir dyrare?
Domen har ingen betydelse för konsumentpriset på Iphones. Priset på Iphones varierar inte med PKE-ersättningarna, däremot kan det påverka Telias vinstmarginal när de säljer Iphones. Importörer är skyldiga att reservera belopp för upphovsrättsliga ersättningar vid tvister, så de ersättningar Telia och andra nu kommer att betala har redan funnits inkluderade i priset mot konsument. Däremot har kulturskapare inte fått ersättning eftersom Telia bestridit dem.

Hur mycket pengar innebär detta i det konkreta fallet?
Domen i tingsrätten omfattar för Telias räkning ett belopp om ca 100 miljoner kronor.