Meny
    sami.se » Nyhet »
  • Ytterligare fyra miljoner kronor till krisfond för artister och musiker

– Det är en svår tid för artister och musiker, många har fått sitt hela levebröd undanryckt när konserter ställs in och musikrelaterade verksamheter stänger ner. På SAMI gör vi allt vi kan för att göra situationen lättare för våra medlemmar, säger Stefan Lagrell, vd på SAMI.

SAMI:s styrelse beslutade i fredags att bidra med två miljoner kronor till Musikerförbundets Krisfond. Pengarna kommer från SAMI:s fond för kulturella och utbildningsrelaterade ändamål. Artister och musiker som tagit ekonomisk skada av inställda spelningar eller engagemang kan ansöka om stipendium från krisfonden.

– Genom Spotify COVID-19 Music Reliefs samarbete med Musikerförbundet vill vi hjälpa artister och musikskapare att överleva ekonomiskt i dessa utmanande tider, och SAMI:s bidrag är oerhört välkommet. Tillsammans gör vi skillnad, säger Jenny Hermansson, nordisk vd på Spotify.

– Det här är en av flera åtgärder vi vidtagit för att försöka motverka konsekvenserna av Covid 19-krisen för artister och musiker. Vi tidigarelägger både svenska och internationella utbetalningar, samt kontaktar politiker och beslutsfattare både i Sverige och ute i Europa för att be dem göra vad de kan för artister och musikers situation, säger Stefan Lagrell.

Läs mer om vad SAMI gör för att underlätta för artister och musiker 

 

Om Musikerförbundets Krisfond

Musikerförbundet startade krisfonden med anledning av den ekonomiska kris som följt av Covid-19. Fonden stöttas även av Spotifys globala initiativ Spotify COVID-19 Music Relief – ett initiativ från Spotify som, tillsammans med organisationer världen över, stöttar artister och musikskapare genom att erbjuda finansiell hjälp till dem som behöver den bäst. Alla bidrag till Musikerförbundets Krisfond som görs via Spotify COVID-19 Music Relief matchas av Spotify. Läs mer om fonden på Musikerförbundets hemsida

 

SAMI (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation) grundades 1963 och är den kollektiva förvaltningsorganisationen i Sverige som bevakar artister och musikers rättigheter inom ramen för både svensk och internationell lagstiftning. SAMI representerar närmare 43 000 artister och musiker, och samlar in upphovsrättslig ersättning till medlemmarna när deras musik framförs offentligt, både nationellt och internationellt. Bara i Sverige betalar cirka 38 000 musikanvändare för att få använda musik i sin verksamhet. Internationellt har SAMI 64 avtal i 51 länder, vilket gör SAMI till den organisation som har högst antal aktiva avtal för artister och musiker över hela världen. SAMI arbetar ständigt för att förbättra effektiviteten och noggrannheten i insamlingen, såväl i Sverige som internationellt, för att öka intäkterna för utövare.