Meny
  sami.se » Nyhet »
 • De får ta emot Gärdestad-stipendiet 2020

Stipendiet lockade ovanligt många att söka i år och stipendienämnden fick in över 130 ansökningar. Med två låtar per ansökan har nämnden haft ett digert arbete att lyssna igenom alla bidrag.

– Det har inte varit ett enkelt arbete, men ger hopp för framtiden att vi har så många unga lovande artister och låtskrivare. Med anledning av det stora antalet sökande och det tuffa läget i kulturbranschen har nämnden beslutat att i år dela ut ett större stipendium och två mindre, säger Ulrika Wendt, jurist på SAMI, som sitter i juryn och stipendienämnden.

Juryns motiveringar:

 • Oliver Krieg, 21 år och student på Stockholms Kungliga Musikhögskola. Stipendium: 40 000 kr
  ”Med en stor dos naturbegåvning komponerar och framför Oliver Krieg tidlös musik i pop/soul-genren med rättframhet, innerlighet och sinnlighet. Med låtarna Paradis och dystopi och Saknar du mig är han verkligen en självklar Gärdestad-stipendiat!”
 • Cajsa Grill, 21 år och student på Stockholms Kungliga Musikhögskola. Stipendium: 20 000 kr
  ”Med ett träffsäkert och tryggt ordsnickeri framför Cajsa Grill sin popmusik på ett kompetent och säkert vis. Hon är en frisk fläkt på den svenska pophimlen med sina låtar Vi sjunker och Han är hopplös!”.
 • Lovis Lundqvist, 23 år och student på Bromma Folkhögskola. Stipendium: 20 000 kr
  ”Lovis Lundqvist sjöng med sina melodier sig rakt in i stipendiejuryns hjärta på ett alldeles självklart sätt. Hennes låtar Tusen miljoner och Vi kommer aldrig att vinna förmedlar känslor med ett bildspråk som är omöjligt att värja sig mot!”

På grund av det rådande läget kommer prisutdelningen inte att kunna hållas enligt tidigare plan. Se istället stipendiaterna framföra sina låtar här.

Om stipendiet:
Varje år delar stiftelsen ut ett stipendium i syfte att uppmärksamma, uppmuntra och stödja unga icke etablerade sångare och låtskrivare inom vis- och populärmusik. Stipendiet ska hjälpa stipendiaten att förkovra sig och utveckla den musikaliska originaliteten inom nämnda genre.

Stipendiet instiftades strax efter Ted Gärdestads bortgång 1997, av Teds bror Kenneth Gärdestad, musikern och låtskrivaren Janne Schaffer samt juristen Richard Arvidsson. Det har delats ut till svenska låtskrivare och musiker under 25 år, sedan 1999. Vid årsskiftet ändrades namnet till Stiftelsen Ted och Kenneth Gärdestad Minnesfond, eftersom även Kenneth Gärdestad har gått bort. SAMI administrerar och delar ut stipendiet och stipendienämnden 2020 består av Ulrika Wendt, Mija Folkesson, Hans Gardemar och Magnus Söderblom.