Meny

Foto: Emmy Sjöblom

Vad betyder musik för dig?
Musik är för mig världens bästa sätt att framkalla eller förstärka känslor, att försätta människor i olika känslolägen. Jag njuter i fulla drag av bra filmmusik, ösiga beat på ett dansgolv, avslappnad musik under mina yogapass eller stämningsfulla toner som får bägaren att svämma över så att de välbehövliga tårarna kan trilla. Tror att vi är många som förknippar våra starkaste minnen och känsloupplevelser med musik i någon form, som vackra psalmer på en begravning, extasen under en fantastisk konsert eller att skriksjunga med bästisen till favoritlåtarna på livets första road trip. Musik är förstås också möjlighet att utvecklas, utforska och skapa men jag har aldrig kommit så långt att mitt eget musicerande blivit njutningsfullt.

Vad tycker du är viktigast för att stärka musikers och artisters försörjningsmöjligheter framöver?
Förutom det mest akuta, att få hejd på pandemin så att vi kan börja umgås och uppleva tillsammans igen, menar jag att det handlar om att stärka upphovspersoner som avtalspart. Vi socialdemokrater tror stenhårt på den svenska modellen med så bra balans som möjligt mellan arbetsmarknadens parter, för att kunna förhandla schyssta och hållbara villkor, och det vill jag ska gälla inom musikbranschen också. Att ha juridiska förutsättningar för det är en grundförutsättning men det gäller också att vara påläst, ha kunskap och organisera sig tillsammans med andra för att bli framgångsrik avtalspart.

Hur ser du på upphovsrättens framtid i spåren av den mycket snabba digitaliseringen?
Om vi lyckas implementera DSM-direktivet på ett bra sätt borde den se ganska bra ut. När vem som helst kan skapa och sprida musik finns det givetvis risk att upphovsrätten försvagas, men vi ser också att efterfrågan på streamad musik i olika genre ökar. Så med ökad konsumentkunskap om att saker inte är gratis bara för att de är digitala, bra avtal och schyssta villkor hoppas jag på en ljus framtid för musiker och artister.

Musiker och artister får i dag sällan betalt för musik som spelas on-demand via streaming-tjänster. Därför kämpar SAMI för att införa en oavvislig  ersättningsrätt som inte ska gå att avtala bort. Hur ser du och ditt parti på detta?
Det här var den svåraste frågan, eftersom den hänger ihop med DSM-direktivet. Som bekant röstade alla partier i Sveriges riksdag, utom vi socialdemokrater, emot DSM-direktivet i EU-nämnden. Förslaget vann som tur är ändå majoritet i EU och ska nu implementeras i svensk rätt senast i juni nästa år. Men för att vi ska kunna åstadkomma det måste en majoritet i riksdagen rösta för vårt förslag till implementering. Jag ber därför om att få återkomma i ärendet.