Meny
    sami.se » Nyhet »
  • Ny kampanj: Fixa cashen hjälper unga musikskapare att få ersättning för sin musik

Sveriges främsta branschorganisationer inom musik har länge hjälpt svenska masterägare, utövande artister och upphovspersoner att få ersättning för sina verk. Men med en växande independentvåg är det många idag som inte vet om att det faktiskt finns pengar de har rätt till. Särskilt gäller detta unga musiker som producerar och släpper sin musik på egen hand.

Ifpi Sverige, SAMI och Stim har därför tillsammans tagit fram en humoristisk informationskampanj som berättar vad respektive organisation gör. Fixa cashen riktar sig till unga artister, musiker, låtskrivare, masterägare och andra musikintresserade. I filmerna tar organisationerna hjälp av humorkaraktären Lilla Al-Fadji och några av Sveriges främsta artister, låtskrivare och musiker – Mack Beats, Jelassi och Mona Masrour. Tillsammans berättar de om varför man bör ansluta/registrera sig till de olika organisationerna och hur man gör för att få ersättning.

 

Om kampanjen:
Fixa cashen utgår från plattformen fixacashen.se, där man kan se samtliga filmer, och få mer information. Kampanjen lanseras den 4 maj och kommer att synas i sociala medier.

Läs mer på: www.fixacashen.se och på Instagram @fixacashen

 

Om organisationerna bakom kampanjen:
Ifpi Sverige representerar masterägarna, den som äger själva inspelningen. Ifpi samlar in och betalar ut ersättning till bolag eller personer som äger masterrättigheterna när låtar spelas i radio och tv eller spelas offentligt i verksamheter och organisationer. Pengarna som samlas in delas med organisationen SAMI, som företräder musiker och artister. www.ifpi.se

SAMI är en intresseorganisation som representerar över 46 000 artister och musiker, både nationellt och internationellt. SAMI samlar in och betalar ut ersättning till artister och musiker när deras låtar spelas offentligt i verksamheter, organisationer eller på radio och tv. Bara i Sverige betalar närmare 36 000 musikanvändare till SAMI för att få använda musik i sin verksamhet. Pengarna som samlas in delas sedan med Ifpi Sverige, som representerar musikbolagen. www.sami.se

Stim är en medlemsorganisation som representerar låtskrivare, kompositörer och musikförlag. Stim ser till att de som skapar musiken får bästa möjliga ersättning när deras musik spelas i Sverige och i resten av världen. Det görs genom att förhandlingar med 10 000-tals olika kunder som använder musik i sin verksamhet, allt från stora företag som Facebook eller Youtube till lokala matbutiker och frisörsalonger. www.stim.se