Meny
    sami.se » Nyhet »
  • Donika Nimani får ta emot Gärdestad-stipendiet 2021

Foto: Adrian Pehrson

Stiftelsen Ted & Kenneth Gärdestad Minnesfond delar varje år ut ett stipendium för att uppmuntra och stödja unga svenska låtskrivare och sångare. Stipendiet ska hjälpa stipendiaten att utveckla sin musikaliska originalitet inom vis- och populärmusik. I år lockades många att söka och stipendienämnden fick in närmare 80 ansökningar. Med två låtar per ansökan har nämnden haft ett digert arbete att lyssna igenom alla bidrag.

 

– Det har varit ett roligt och spännande arbete, men samtidigt väldigt svårt att välja ut bara en stipendiat bland alla talanger. Så många unga lovande artister och låtskrivare ger hopp för framtiden, säger Ulrika Wendt, som är jurist på SAMI och sitter i juryn och stipendienämnden.

 

Donika Nimani är 24 år, kommer från Norrköping och skapar pop på svenska. Hon sökte Gärdestad-stipendiet för att få en ny start, bli mer självständig och inte känna sig beroende av någon annan. Donika sökte med sina låtar ”Slipp då” och ”Jättefina ord”, och juryns motivering lyder:

Donika sätter ord på sin samtid med ett unikt och spännande tonspråk i en musikaliskt lyhörd och kaxig produktion som på ett smakfullt sätt harmonierar med varje sjungen rad. Hennes fantastiska sångröst rör sig dessutom obehindrat mellan olika känslor och uttryck utan att lämna någon oberörd. Vi ser henne som en värdig mottagare av Gärdestad stipendiet.

 

– Jag visste inte var jag skulle ta vägen när jag fick beskedet, alla känslor bara kom på en gång. Jag hade verkligen inte förväntat mig det och jag blev så glad, säger Donika

På grund av rådande restriktioner kommer det inte att genomföras en traditionell prisutdelning. Stipendiaten kommer i stället att framföra några av sina egna låtar i SAMI:s kanaler.