Meny
    sami.se » Nyhet »
  • Ansökan till Gärdestad-stipendiet öppen

Stiftelsen Ted & Kenneth Gärdestad Minnesfond delar varje år ut ett stipendium i syfte att uppmärksamma, uppmuntra och stödja unga icke etablerade sångare och låtskrivare inom vis- och populärmusik. Stipendiet ska hjälpa stipendiaten att förkovra sig och utveckla den musikaliska originaliteten inom nämnda genre. Erland Malmgren är ledamot i SAMI:s styrelse och ny för i år som SAMI:s representant i stipendienämnden.

– Vi är mycket glada att förvalta detta fina stipendium som ligger helt i linje med SAMI:s värderingar. Det ligger oss varmt om hjärtat att främja ny svensk musik och det här stipendiet har blivit en språngbräda för flera tidigare stipendiater som vågat satsa på en karriär inom musiken, säger Erland Malmgren. Det känns viktigt och väldigt roligt att vara delaktig i.

– Det är viktigare än någonsin att stödja ny svensk musik och ge unga musiker möjligheter inom musiken. Och det känns samtidigt väldigt fint att hedra både Ted och Kenneth och den musik de lämnade efter sig med detta stipendium, säger Janne Schaffer som är en av grundarna till stiftelsen.

Om stipendiet:
Den sökande ska skicka in text och musik till två egenkomponerade låtar som är skrivna på svenska. Stipendiaten ska inte vara över 25 år, bo i Sverige och motivera varför man söker stipendiet och vad man planerar att använda pengarna till. Den sökande får inte vara en redan etablerad artist. Sista ansökningsdag är den 15 mars 2022.

Stipendienämnden 2022 består av Erland Malmgren, Ulrika Wendt, Magnus Söderblom, Niklas Bäck och Erik Arvinder. Summan varierar och beslutas från år till år av stipendienämnden.

Läs mer om stipendiet och se tidigare stipendiater på www.sami.se/TED