Meny

Hej Lise! Kan du berätta lite om din bakgrund inom upphovsrätt? 
– Jag har arbetat med upphovsrätt i domstol, på advokatbyrå och på justitiedepartementet. Mitt intresse för upphovsrätt väcktes redan när jag pluggade juridik och mitt examensarbete handlade om det kända Pirate Bay-målet.

Du är ansvarig för politisk påverkansarbete på SAMI, vad tycker du är viktigt att politiker har koll på?
– De måste förstå vilken extrem maktobalans som finns i musikbranschen och att ersättningarna för streaming är orimligt låga om man får någon ersättning överhuvudtaget. Upphovsrätten borde ha anpassats till den digitala utvecklingen för länge sedan och politikerna måste fixa streamingproblemet.

Vad jobbar du på just nu?
– I min kalender finns möten med politiker angående Upphovsrättsdirektivet från EU som ska implementeras i upphovsrättslagen. På skrivbordet ligger massa frågor, bland annat de negativa konsekvenserna av friköpt musik.

Vad är din relation till musik? Och har du en extra bra låt som du vill tipsa om?
– Musik är det som följer dig genom livet även om du inte alltid är medveten om det. Den skapar lycka och mening, sammanhang och kan beröra oss när bruset annars lätt tar över. Vill du ha energi så lyssna på Daniel Norbergs ”Whatever Turns You On”, gärna live! Som gammal Umeå-bo vill jag också passa på att nämna Broder John som gör hip-hop på en dialekt som ger mig en känsla av att hittat hem.

Välkommen till SAMI Lise!