Meny
    sami.se » Nyhet »
  • Kajsa Åkeflo får ta emot Gärdestadstipendiet 2023

Stiftelsen Ted & Kenneth Gärdestad Minnesfond delar varje år ut ett eller flera stipendier för att uppmuntra och stödja unga svenska låtskrivare och sångare. Stipendiet ska hjälpa stipendiaten att utveckla sin musikaliska originalitet inom vis- och populärmusik. Efter en fördröjd process för 2023 års stipendium var det till slut Kajsas låtar Går till havet och Ändå applåderar löven som vann nämndens hjärtan.

Nämndens motivering lyder:

Med inslag från naturen skapar Kajsa poetiska texter som berör och som fastnar. Musiken är både lågmäld och stark på samma gång och ger, trots en dyster värld, lyssnaren hopp att våga tro på det vackra och att våga tro på sig själv. Det är med glädje vi utser Kajsa till 2023 år Gärdestadstipendiat!

Det blev en stor överraskning för Kajsa när beskedet kom och hon beskriver känslan som härlig och chockartad och erkänner att det också kom en och annan tår.

– Jag var i en period där jag länge försökt komma ur negativa tankar kring mig själv och det jag gör. Jag blev jätteglad och blev lätt i hela kroppen. Eftersom jag efter flera år blivit ganska van vid att bli avvisad på olika sätt är det väldigt betydelsefullt att få den här typen av erkännande, en uppmuntran till att fortsätta ta sig vidare i bruset.

– Bröderna Gärdestad klassas ju som legender, så det är minst sagt ärofyllt och overkligt att mina texter och melodier uppmärksammas i samband med dem, säger Kajsa.

Om stipendiet:
Stipendiet instiftades efter Ted Gärdestads bortgång 1997 av Teds bror Kenneth Gärdestad, musikern/låtskrivaren Janne Schaffer samt juristen Richard Arvidsson. Varje år delar stiftelsen ut ett stipendium till en eller flera svenska låtskrivare och musiker under 25 år.

Syftet är att uppmärksamma, uppmuntra och stödja unga icke etablerade sångare och låtskrivare inom vis- och populärmusik. Stipendiet ska hjälpa stipendiaten att förkovra sig och utveckla den musikaliska originaliteten inom nämnda genre.

SAMI administrerar och delar ut stipendiet och stipendienämnden 2023 består av Nicklas Bäck, Magnus Söderblom, Isabelle Gunnarsson, Mikael Helsing, Johan Eklund och Ulrika Wendt.

 

Läs mer om stipendiet på sami.se/stipendium