Meny

VAD GÖR VI PÅ SAMI?

 • Vi jobbar stenhårt för att kunna tidigarelägga betalningar och kommer att göra ännu en utbetalning i april.
 • Vi jobbar även med att läsa in och bearbeta musikrapporter från public service och kommersiella radiostationer i ett försök att tidigarelägga delar av den svenska utbetalningen – normalt betalar vi ut i juni eller september, men nu försöker vi betala ut så snart det bara är tekniskt möjligt.
 • Så snart vi tar emot internationella ersättningar kommer vi att fördela och betala ut dessa så fort som möjligt och frångår ordinarie kvartalsvisa utbetalningar.
 • Vi kontaktar även politiker för att upplysa om situationen artister och musiker befinner sig i just nu och ber dem göra vad de kan.
 • Även i Europa försöker vi påverka beslutsfattare, och vi delar också erfarenheter och idéer med våra systerorganisationer för att kunna hjälpa till i denna svåra situation.

VAD KAN DU GÖRA?

Det finns en hel del saker man kan passa på att göra nu när många sitter hemma och kanske inte har så mycket annat för sig. Vi har SAMI-pengar som bara ligger och väntar på att bli utbetalda, men vi saknar information. Det kan vara så enkelt som att vi inte har ditt kontonummer eller att det saknas en SAMI-lista.

 • Har vi rätt kontonummer?
  Kontrollera att vi har rätt kontonummer, och uppdatera enkelt på Mina Sidor, så att vi kan betala ut eventuella SAMI-pengar. I dag har vi över 1 400 personer som har pengar att hämta men vi saknar deras kontonummer. Se också till att anmäla e-postadress till SAMI om du inte redan gjort det, så du inte går miste om någon viktig information från oss.
 • Uppdatera din diskografi
  Kontrollera att din diskografi är komplett, det gör du på Mina Sidor. Saknas några låtar eller medverkande på någon av dina låtar? Registrera en SAMI-lista och se till att anmäla alla som medverkade. Be artisten eller studioproducenten om hjälp om du inte har alla uppgifter.
 • Saknade SAMI-listor
  Vi har också en lista över låtar som vi vet har spelats, men där SAMI-listan inte har skickats in. Där finns över 5 600 låtar som vi kan betala ut ersättning för om man bara fyller i en fullständig SAMI-lista.
  Gå in och kontrollera listan över saknade SAMI-listor och komplettera med SAMI-lista där det saknas. Då kommer vi kunna betala ut en hel del pengar som bara ligger och väntar. Och ser du någon låt som du vet att en kompis eller kollega varit med på tipsa gärna vidare, så att vi kan få fram pengarna till så många som möjligt.
 • Inspelningar utomlands
  Du som varit med på en inspelning utomlands – kom ihåg att anmäla din medverkan till SAMI! Läs mer om hur det fungerar eller kontakta oss på Medlemsservice så hjälper vi dig.
 • Utlandsersättning
  SAMI betalar ut dina utlandsersättningar utan några kostnadsavdrag för administration eller kommission. Det innebär att du erhåller 100 procent av den ersättning som samlats in i andra länder för din räkning. Det lönar sig alltså att vara så kallad world wide-medlem hos SAMI, då slipper du kostnaden för ”mellanhänder”. Kontakta oss på Medlemsservice så hjälper vi dig.

Se över möjligheter att säkra intäkter på andra sätt och längre sikt:

 • Har du reggat alla dina verk hos Stim?
 • Om du äger masterrättigheterna, är en s k DYI-artist, kan du ha pengar att hämta hos Ifpi
 • Gå med i ett fackförbund, som Musikerförbundet, Symf eller Teaterförbundet, eller engagera dig i andra organisationer för att kunna påverka.

Sök stipendier

Konstnärsnämnden har fått i uppdrag av regeringen att fördela 70 miljoner kronor till yrkesverksamma konstnärer i form av krisstipendier. Är du artist eller musiker och förlorat intäkter på grund av Corona? Läs mer och sök Konstnärsnämndens krisstipedier här.

Hos Kulturrådet kan du söka bidrag för inställda kulturevenemang. Läs mer på Kulturrådets hemsida.