Meny

Hjälp oss att hjälpa dig!

Just nu pågår arbetet med att utforma svensk lag som kommer att beröra dig. Det handlar om implementeringen av EU-direktivet om upphovsrätt på den digitala marknaden som röstades igenom i våras. På SAMI arbetar vi för att lagen ska bli så fördelaktig som möjligt för artister och musiker. Det gör vi genom att informera och försöka påverka politiker och andra beslutsfattare som är med och bestämmer hur den nya svenska lagen ska se ut.

Eftersom de flesta politiker inte har insikt i hur vardagen ser ut för den som försörjer sig på musik, vill vi berätta det för dem. Genom att ge beslutsfattarna insikt i hur det ser ut i verkligheten, ökar chansen att de lagstadgar på ett sätt som är bra för artister och musiker.

För att vi ska kunna berätta om artisters och musikers situation behöver vi din hjälp. För även om SAMI har bra koll på dina rättigheter, så har vi inte fullt lika god koll på hur din vardag ser ut.

Du ska ha rätt till ytterligare ersättning om låten till exempel används på Spotify

Hur vill ni att lagen ska se ut?
Vårt mål är att få till det som kallas oavvislig ersättningsrätt, vilket innebär att även om du överlåtit dina rättigheter till ett skivbolag och fått en engångsersättning för ditt jobb eller har ett avtal med bolaget om royalty, så ska du ha rätt till ytterligare ersättning om låten till exempel används på Spotify.

Det innebär alltså att SAMI skulle kunna samla in pengar från streamingtjänster och betala ut till dig ungefär på samma sätt som annan insamling vi redan gör. Tanken är att det inte ska gå att avtala bort den här rätten.

Det är inte säkert att det kommer generera en massa pengar, men förhoppningsvis kan det ge där lilla extra som gör det enklare att leva som artist eller musiker, och som dessutom ger bekräftelse på att din insats är värdefull för musikens framgångar.

Vad behöver ni från mig?
Berätta hur din nuvarande situation ser ut där du är i musikbranschen, och hur dina villkor ser ut. Hur är det till exempel med ersättningsnivån om du spelar gitarr på någons låt? Får du ersättning från skivbolaget när låten sen spelas på Spotify? Skriver ni kontrakt om vem som äger rättigheterna? Har du förhandlingsmöjlighet när det kommer till ersättning för din insats?

Vi vill också veta hur möjligheten att leva på musiken ser ut idag. Kan du leva på din musik eller behöver du ha ett extrajobb vid sidan av? Vad jobbar du med då?

Genom att svara på några frågor och dela med dig av dina erfarenheter kan vi ta med det som underlag när vi pratar med politiker och beslutsfattare.

Jag vill gärna svara på frågorna, ta mig till formuläret

Du kan också ladda ner formuläret med frågor – fyll i och skicka tillbaka till oss på info@sami.se