Meny

Årets julkortsillustratör: Victor Brandt!

Bakom illustrationen till SAMI:s årliga julkort hittar vi den SAMI-anslutna musikern Victor Brandt. I vanliga fall spelar Victor med det norska Black metal-bandet Dimmu Borgir, men när pandemin kom och alla jobb fick ställas in började Victor uttrycka sin kreativitet genom att måla och teckna istället. Vi passade på och frågade Victor om hans karriär, hans relation med SAMI och hur pandemin påverkat honom som musiker.

Till julkortet har Victor tagit inspiration av positiva förebilder, musik och det coolaste han vet. Resultatet blev en målning av Lemmy som helgon.

”Jag har målat Lemmy från Motörhead som ett helgon och istället för att göra en traditionell spira har jag gjort en variant av hans välkända Rickenbacker-bas. Förutom att Lemmy var förkroppsligandet av coolhet, så föddes han den 24 december och har spelat in en del jullåtar. Så jag tycker han passar perfekt för ett julkort från vårt fina SAMI!”

Berätta om dig själv och din karriär!

Jag är basist, frilansmusiker och låtskrivare. Mitt nuvarande uppdrag är med det norska symfoniska Black metal-bandet Dimmu Borgir från Oslo. Där utgör jag rytmsektionen tillsammans med en slagverkare från Warszawa. Bandet har varit aktiva i 28 år och jag har varit med sedan 2018. Dimmu Borgir har turnerat runt om i världen, uppträtt med KORK (Oslo Symfoniorkester) på Oslo Spektrum och jobbat med flera symfoniorkestrar genom åren, både live och i studio.

Innan jag började jobba med Dimmu Borgir spelade jag i bandet Entombed mellan 2009-2018. Entombed startade 1987 och räknas som en av grundarna av genren Death metal. År 2014 valdes bandet in i Swedish Music Hall of Fame tillsammans med bland annat Evert Taube, Cornelis Vreeswijk och ABBA.

I november förra året blev jag nominerad till ”Best bassist of 2020” av Music Radar tillsammans med bland annat Cliff Williams (AC/DC), Lee Sklar (en av världens mest inspelade basister), Ashley Reeve (Cher), Jeff Ament, Pearl Jam med flera. Jag kom på fjärde plats.

Förra året spelade jag in bas till ett kommande soloalbum av Bob Dylans ljudtekniker Jason Frankhouser. Det planeras att släppas år 2022 beroende på pandemin. Under 2020 medverkade jag även i ett välgörenhetsprojekt. Det är flera basister världen över har bidragit med recept till kokboken Bass Clef Chef, där alla intäkter går till Alzheimers Association i USA.

Foto:  Maciej Pieloch 

Vad är inspirationen till ditt julkort?

Jag tänkte ”vad är det coolaste och roligaste jag förknippar med julen, musik, positiva förebilder som jag skulle vilja illustrera?” Och då tänkte jag direkt på Lemmy. Jag är ett stort fan och jag har länge tänkt att jag skulle vilja göra ett hyllningsporträtt av honom och nu föll allt på plats.

 

Vad har du för relation till SAMI?

Jag är SAMI-ansluten sen många år tillbaka och det är alltid ett nöje att vara i kontakt med SAMI och deras kompetenta personal.

 

I din ansökan skrev du att du började måla när pandemin kom, hur har du som musiker påverkats av pandemin?

Det gick från hundra till noll. Från att ha turnéer, festivaler och clinics inbokat så var det helt plötsligt helt tomt på jobbfronten. Då jag fortfarande hade mycket kreativitet jag behövde få uttryck för så började jag måla och teckna. Jag har länge velat börja med det men jag har inte haft tid. Nu fick jag tid och jag är glad att jag började.

 

Vilken plats har musik i ditt julfirande?

Skivan ”Battles in the North” med bandet Immortal tycker jag har en härlig vinterkänsla.