Intervju
-
Pinchos: ”Musiken har alltid funnits i vårt DNA”
Årets vinnare av SAMI:s utmärkelse Guldnoten har låtit sitt numera välkända restaurangkoncept växa fram gradvis. Men att musiken skulle vara en central del av upplevelsen på restaurangkedjan Pinchos har varit en självklarhet från start.
-
Martin Fröst: “När musik möter minnen skapas vacker konst”
Martin Fröst slog tidigt igenom internationellt som klarinettist och dirigent, och är idag en av de allra främsta i sin genre. På världens största scener utmanar han den traditionella bilden av klassisk musik, och har bland annat bjudit in en konstnär att måla live bredvid honom på scen. Nu berättar Martin om hur allt började, betydelsen av medlemskapet i SAMI och om den egna stiftelsen som ger barn och unga möjlighet att utöva musik.
-
God Jul och Gott Nytt År!
Vi på SAMI vill hälsa dig en god jul och ett riktigt gott nytt år med ett julkort signerat en av våra medlemmar! Årets julkortsillustratör heter Niklas Sundin, gitarrist och tidigare medlem i metalbandet Dark Tranquillity. När Niklas inte illustrerar julkort gör han experimentell musik och arbetar som illustratör. Vi passade på att ställa några frågor till Niklas.
-
Streetfashionbutiken Shelta: “Inget är så ärligt som musik”
I varje hörn på Shelta i Göteborg – bland klädesplagg, accessoarer och skor – andas en DJ- och streetfashionkultur. Musiken som spelas i butiken bidrar till att både berätta historien om streetwear och erbjuda inkluderande tolkningar av modet. Shelta släpper också egen musik genom sitt skivbolag och artister bjuds ofta in för att gästspela och lägga freestyles i butiken. För SAMI berättar butiksägaren André Schierenbeck om musikens betydelse för verksamheten.
-
Stress: “Idag använder jag lärdomarna till att hjälpa andra”
Har man lyssnat på svensk hiphop de senaste 20 åren har man med största sannolikhet hört talas om producenten Stress. Can “Stress” Canatan har skapat musik med kända artister som Jireel, Rihanna och Jennifer Lopez. Men resan har inte alltid varit en dans på rosor. Nu berättar han för SAMI om hur han använder sina erfarenheter till att skapa bättre förutsättningar för dagens artister och musiker.
-
Elize Ryd om bandet Amaranthes unika sound: “Som mötet mellan metal och Moulin Rouge”
Hårdrockaren Elize Ryd sjunger idag på några av världens största scener med sitt heavy metal-band Amaranthe. Med ett brett musikaliskt familjearv och en förkärlek till kabaré har hon lyckats skapa ett unikt sound inom metal-genren som är både fräscht och nyskapande. För SAMI berättar hon om utmaningarna med den smala genren, musikaliska influenser och tryggheten SAMI ger henne.
-
Vi kollar läget med stipendiaterna
Gärdestad-stipendiet delas ut av Ted & Kenneth Gärdestad Minnesfond i syfte att uppmärksamma, uppmuntra och stödja unga oetablerade sångare och låtskrivare inom vis- och populärmusik. I somras stod det klart att Love Rönnlund och Axel Lundström får ta emot årets Gärdestad-stipendium. Nu är det dags att kolla läget med de två stipendiaterna för att se vad som hänt sen sist, vad som väntar i framtiden och om de hunnit använda pengarna.
-
Bakgrundssångerskan Jeanette Olsson sjunger med legenderna: ”Ett hantverk bakom kulisserna”
Musikern Jeanette Olsson har sjungit med världsartister som Celine Dion och Britney Spears i över 25 år, och varit medlem i SAMI lika länge. Kärleken för sången ledde henne till studion Cheiron i Stockholm, och sedan tvärs över Atlanten till navet av Hollywood. Idag delar hon med sig av berättelsen om resan hit, och vägen framåt.
-
Steam Hotel vann Guldnoten 2021: ”Allt handlar om att skapa stämning”
I den över 100 år gamla byggnaden som från början var Västerås ångkraftverk huserar idag Steam Hotel. En ångande destination med utsikt över Mälaren där gäster kan njuta av mat, dryck, aktiviteter och musik. Nyligen tilldelades Steam Hotel utmärkelsen Guldnoten 2021 av SAMI för sitt välarbetade musikkoncept. Jenny Bark, hotellchef på Steam Hotel, berättar om musikens betydelse för atmosfären på hotellet.
-
Hej Annelie, ny chef för Medlemsservice!
Annelie Nordgren är ny chef för Medlemsservice och kommer ersätta vår nuvarande chef Annelie Lindström när hon går i pension. Annelie Nordgren kommer närmast från Copyswede, där hon jobbade som teamleader för deras avräkning. Vi ville lära känna Annelie lite bättre och passade på att ställa några frågor!
-
Nea om livet som artist: “Nu har jag makten över musiken”
Nea har i flera år varit verksam i musikbranschen som hitmakare till världsartister. För två år sen var det dags för henne att själv kliva ut på scenen. SAMI har pratat med popundret om genombrottet, att etablera sig som artist under pandemin och hur möjligheterna att leva på sin musik ser ut idag.
-
Årets julkortsillustratör: Victor Brandt!
Bakom illustrationen till SAMI:s årliga julkort hittar vi den SAMI-anslutna musikern Victor Brandt. I vanliga fall spelar Victor med det norska Black metal-bandet Dimmu Borgir, men när pandemin kom och alla jobb fick ställas in började Victor uttrycka sin kreativitet genom att måla och teckna istället. Vi passade på och frågade Victor om hans karriär, hans relation med SAMI och hur pandemin påverkat honom som musiker.
-
ABBA:s trummis Per Lindvall om nya plattan: ”Vi leker bara musik, det är då det blir som bäst”
Per Lindvall har gjort sig känd som ABBA:s trummis och kompat världsartister som Mary J Blige, Ray Charles och bandet a-ha. På ABBA:s efterlängtade album Voyage finner vi honom än en gång bakom trumsetet. För SAMI berättar han om sitt livslånga samarbete med Björn Ulvaeus och Benny Andersson, hur musikerns roll förändrats över åren och om att få spela med idolen Stevie Wonder.
-
“Våra jeans står för hantverk, hållbarhet och indie. Musiken vi spelar ska också göra det”
Genom materialval i inredningen, öppna verkstäder för lagning, planlösning, ljussättning och inte minst musik, fungerar Nudie Jeans butiker som varumärkets scen. Kärnvärdena som förmedlas är hantverk och hållbarhet. Francisco Ramirez Franzén är kurator på Baked, och har i samarbete med modeföretaget utformat den skräddarsydda musiken som spelas i butikerna. Nu berättar han och Ida Toll, arkitekt på Nudie Jeans, om hur varumärkets scen ser ut och låter.
-
”Musiken på ICA ska vara som maten man handlar – mycket svenskt och närodlat, men också en och annan avokado”
I många av ICA:s butiker spelas nu noga utvald musik som ska hjälpa kunderna att trivas och bli inspirerade, samtidigt som den ska stärka ICA:s varumärke. Det är företaget Baked som tillsammans med ICA har tagit fram musiktjänsten ICA Sounds – ett stort musikbibliotek under ständig utveckling och förfining. Så hur låter ICA? Och hur stärker musiken varumärket? Det har SAMI pratat med skaparna bakom ICA Sounds om.
-
Fem snabba frågor om Indiens musikmarknad
Indien är en av världens största musikmarknader. Med snabbt växande tillgång till internet och strömmande musik finns också stor tillväxtpotential även för internationell repertoar. I slutet av 2020 tecknade SAMI avtal med den indiska organisationen Indian Singers’ Rights Association (ISRA), för utväxling av internationella ersättningar. Vi ville veta mer om musikmarknaden i Indien och ställde fem snabba frågor till Sanjay Tandon, vd på ISRA.
-
De stärker varumärken med musik – och brinner för upphovsrätten
Baked hjälper företag att utforma varumärkesanpassad musik på en strategisk och operativ nivå. De tar fram koncept och spellistor för musik som spelas på arbetsplatser, i butiker och andra offentliga miljöer. Målet är att musiken ska bidra till en trivsammare upplevelse och stärka varumärket. För SAMI berättar nu grundarna av Baked om sitt arbete och varför skyddad musik är en central del av deras affärsidé.
-
Donika Nimani om stipendiet, bröderna Gärdestad och framtidsplanerna
24-åriga Donika Nimani från Norrköping fick i somras beskedet att hon var årets Gärdestad-stipendiat. Hon fick ta emot en stipendiesumma på 40 000 kronor och efter att nyheten har fått sjunka in i några veckor undrade vi på SAMI hur hon ska använda pengarna, vad som väntar i framtiden och vad bröderna Gärdestads musik betyder för henne.
-
Artisten, låtskrivaren och producenten Mikaela Mohlin: “HON är fri att göra allt hon vill”
Mikaela Mohlin debuterade som artist under namnet HON för ett år sedan, och idag släpps hennes första EP med titeln När allt rinner över. Men Mohlin är knappast ny i musikbranschen, utan har varit verksam som låtskrivare och producent under lång tid. I en intervju med SAMI berättar hon nu om den nya musiken, prestationsångest, ett plötsligt uppvaknande och hur artisten HON växte fram. Vi får också höra hur hon ser på artisters och musikers rättigheter och musikbranschens utveckling.
-
“Rock’n’roll är crazy and loud, och det är vi med”
Systrarna Nathalie och Joceline Akgun bakom frisörkedjan Creative Headz vill att salongerna ska avspegla deras personligheter och genomsyras av en familjär, kreativ och kärleksfull stämning. Musiken i högtalarna är viktig för att skapa den känslan, och har alltid varit en del av varumärket. “Rock’n’roll är crazy and loud, och det är vi med”, säger Joceline Akgun, vd på Creative Headz.
-
Sibille Attar: ”Fler måste engagera sig om det svenska musikundret ska överleva”
Indiepopdrottningen Sibille Attars nya album A History of Silence möttes av en unisont hyllande kritikerkår när det släpptes för ett par veckor sedan. För SAMI berättar artisten, låtskrivaren och producenten nu om att våga skapa musik utifrån sin egen kompass, om svårigheterna för mindre artister att nå ut med och försörja sig på sin musik – och hur hon ser att det kan bli bättre.
-
Musik som tröst
Vad har musik för betydelse på begravningar och för sorgearbetet när man har förlorat en anhörig? Den frågan ställde sig organisten Marianne Viper i sin studie “Musik som tröst” som hon gjorde under sin magisterutbildning till musikterapeut på Kungliga Musikhögskolan. Hon undersökte hur personer som förlorat en närstående relaterade till musiken i samband med avskedet. Tillsammans med forskarna Eva Bojner Horwitz och David Thyrén utvidgades undersökningen, vilket resulterade i artikeln ”Music as Consolation”.
-
Musik + träning = sant?
Sofia “PT-Fia” Ståhl är längdskidåkaren som utbildade sig till certifierad kost- & träningskonsult och blev hälsoprofil med hela svenska folket. I sin prisade blogg, podden Ofiltrerat och tv-programmet Lyckomaten som hon leder tillsammans med Tareq Taylor, delar hon öppet med sig av sitt breda perspektiv på hälsa. Ofta hamnar träning, mat och vikten av att varva ned och lyssna på kroppen i fokus. Men vad har musiken för roll att spela när det kommer till träning och nedvarvning? Och vad lyssnar PT-Fia själv på? Vi fick möjlighet att prata med den folkkära hälsoprofilen!
-
Hej där, Matilda Ekeblad!
”Musik är känslor och en del av livet.” Det skriver Matilda Ekeblad, Moderata Ungdomsförbundets (MUF) nytillträdda ordförande i vårt senaste politiker-porträtt. Just nu var Matildas schema fullt, men vi hoppas att hon har möjlighet att träffa oss inom en snar framtid så att vi kan få berätta mer om SAMI och artister och musikers verklighet.
-
“Det är en lyxig upplevelse för gästerna och skitkul för musikerna”
Reimersholme Hotel har utsetts till Årets Initiativ 2020 av SAMI, för att på kreativa och smittsäkra sätt hållit musiken levande under året. De har förvandlat hotellrum till en coronaanpassad, rymlig scen, tagit fram ett helt nytt koncept med roomservice där gästerna kan beställa upp mat och dryck, men också musik på rummen och se lokalt livestreamade konserter från scenen. I en längre intervju med SAMI berättar musikern och kompositören Andil Dahl, delägare på Reimersholme Hotel, om året som innebar stora utmaningar – och de nya idéer som vuxit fram för att ändå kunna erbjuda musikupplevelser.
-
Hej där, Nike Örbrink!
För Nike Örbrink – förbundsordförande på Kristdemokratiska Ungdomsförbundet Sverige – är kulturpolitik en hjärtefråga som hon anser borde diskuteras oftare. SAMI fick chansen att träffa henne före jul och ställa några frågor om musik och upphovsrätt och hur hon ser på vårt förslag om en oavvislig ersättningsrätt.
-
Ulf Karlsson: ”En jäkla tur att jag blev medlem i tid”
Musikern Ulf Karlsson var nära att gå miste om en utlandsersättning på mer än 150 000 kronor från SAMI, för att han inte var medlem. Enligt Martina Andersson som är chef över avdelningen Juridik och Internationella Relationer på SAMI, är det inte ovanligt att okunskap och missuppfattningar leder till att artister och musiker missar utlandsersättningar som de har rätt till.
-
”Musiken är gemenskapen. Den gör att vi överlever”
Evelina Hägglund är illustratören och artisten bakom årets julkort. Hon spelar piano och sjunger, samt gör egen musik under namnet Evelina Viola. Dessutom är hon en av fyra medlemmar i bandet Wintergatan. Och när Evelina inte spelar live med Wintergatan eller gör musik, då målar och illustrerar hon. Vi ställde några frågor till Evelina, om inspirationen till julkortet, relationen till SAMI och hur skapandet av musik och illustrationer skiljer sig.
-
Vad gör man egentligen på… Teaterförbundet?
I vår intervjuserie med de tre fackförbund som en gång grundade SAMI tar vi ta reda på och lyfter fram vad förbunden gör egentligen. Nu har turen kommit till Teaterförbundet för scen och film, och vi fick chansen att ställa några frågor till förbundsordförande Simon Norrthon.
-
Kayo: “Det är respektlöst att ens tänka tanken på att inte ha rättigheterna till sin musik”
I början av 1980-talet slog Kayode “Kayo” Shekoni igenom som sångerska i discobandet Freestyle. Sedan dess har hon sjungit och dansat i flera band, jobbat som skådespelare och programledare, vunnit Melodifestivalen med Afro-Dite och gjort en hyllad teaterdebut som 52-åring. En tidig morgon i oktober när Kayo är på väg till teaterrepetitioner får SAMI en pratstund med den folkkära artisten, som delade med sig av hur hon ser på musikbranschens utveckling och artisters och musikers rättigheter till sin musik.
-
Hej där, Christer Nylander!
Just nu pågår beredningen av det nya upphovsrättsdirektivet som ska bli svensk lag nästa år. En av personerna som har inflytande över hur lagstiftningen kommer att se ut är Christer Nylander (L), kulturutskottets ordförande i riksdagen. Vi på SAMI fick ett samtal med honom över Zoom i vilket vi framför allt påtalade vikten av att stärka utövares rättigheter.
-
“Man måste bara göra, inte stanna. Så kanske det växer till något bra”
RnB-artisten och rapparen Alexander “Newkid” Ferrer såg i vintras fram emot en intensiv vår och sommar. En storslagen spelning på Berns och ett albumsläpp följt av en sommarturné väntade. Sedan kom Corona och Newkid fick – precis som många andra – ställa in. I tomrummet av de uteblivna gigen gjorde han en dokumentär i tre delar på Youtube och släppte covers på sin Instagram under namnet Karantän Vibbar. SAMI fick en pratstund med Så Mycket Bättre-aktuella Newkid om hur han fortsatte skapa när allt stannade av och ställdes in.
-
#PayPerformers
Under sommaren har SAMI i samarbete med konsultbyrån C8 och vår europeiska organisation Aepo-Artis skickat ut en undersökning för att ta reda på hur artister och musiker i Europa uppfattar sin situation – särskilt vad gäller ersättning från streamingplattformarna. Vi är mycket glada över att över 5 700 personer har svarat på undersökningen och att en stor andel av svaren kommer från Sverige – TACK till alla er medlemmar som har deltagit! Här kommer en kort sammanfattning av resultatet.
-
”Våga släppa gamla spår”
Det är 15 år sedan krögaren Fredrik Eriksson och partners köpte villan i Långbro park, och Långbro Värdshus har nästan lika länge varit en av SAMI:s kunder. I år har de som många andra drabbats av följderna av Covid 19, men lyckats vända det till något positivt. Vi fick chansen att ställa några frågor till Fredrik Eriksson för att få veta mer om hur de hanterat pandemin och restriktionerna.
-
Vad gör man egentligen på… Symf?
Nu presenterar vi en intervjuserie med de tre fackförbund som en gång grundade SAMI. Vi ville ta reda på och lyfta fram vad de gör egentligen och först ut på banan är Sveriges Yrkesmusikerförbund – Symf. Förbundsordförande Gunnar Jönsson har svarat på några frågor.
-
”Musikindustrin behöver mångfald för att överleva”
Ametist Azordegan är i grunden musikjournalist, men när det gäller hiphop och svenska storstäders förorter är hon en auktoritet och en aktivist. Nu hjälper hon unga talanger i förorten att hitta en framtid i musikbranschen. Nyckeln är förutsättningar och kunskap om rättigheter och ersättningar.
-
AI – musikskaparens bästa eller sämsta vän?
Tredje och sista delen i artikelserien om datamanagement.
-
Kan blockchain förändra musikindustrin i grunden?
Del två av tre i artikelserien om datamanagement, med Daniel Johansson.
-
“Det är lättare att få tillgång till sin data än vad många tror”
Del ett av tre: Vilka lyssnar på min musik? Och när, var och hur lyssnar de? Det är frågor många artister och musiker ställer sig själva utan att hitta några svar. Men enligt forskaren Daniel Johansson är det lättare än vad många tror att få tillgång till sådan data. I en stor intervju med SAMI delar han med sig av sina bästa tips till artister och musiker som vill öka sin ersättning med hjälp av data management. Vi får också höra hans tankar om framtiden för AI-musik och blockchain inom musikbranschen.
-
Fem snabba med Jesper Thorsson
Export Music Sweden arbetar för att öka Sveriges musikexportintäkter och för att stärka Sveriges musikvarumärke internationellt. De deltar på branschmässor, festivaler och seminarier runt om i världen och vanligtvis arrangerar de även egna föreläsningar och träffar där de bjuder in kunniga musikbranschpersoner från hela världen att föreläsa för svensk musikbransch. Vi ställde fem frågor till Jesper Thorsson, vd på Export Music Sweden, om hur de har fått ställa om och anpassa sig i en tid då resor och fysiska möten inte längre är möjligt.