Meny

”Deras historier berättar också något om mig”

Hennes föräldrar kommer från Iran. Själv föddes hon i Göteborg 1986, men är numera bosatt i Stockholm tillsammans med sin man och deras tvååriga dotter. Hon har just blivit medlem i SAMI – Aida Jabbari är högaktuell med sitt debutalbum ”Röst är det som återstår”, som hon ger ut på eget bolag.

Foto: Miki Anagrius

Aida har alltid sjungit och har bland annat gått studiomusikerutbildningen i Piteå, som även inkluderade en termin på Musicians Institute i Los Angeles. För 13 år sedan, då hon var 19 år gammal gick hon på en folkhögskola som heter Beats & Rhyme Academy i Dalsland.
– Det var en typ av produktionsutbildning, där vi också fick lära oss om olika organisationer, däribland SAMI. Jag kände sedan tidigare till att Stim fördelade pengar till upphovsmän, men det var där jag förstod att det fanns en motsvarande organisation för artister och musiker. Därför vet jag att alla som spelar på min skiva också kan få ersättning, utöver det arvode jag betalade dem, när musiken framförs i olika sammanhang.

att följa sitt kall och frigöra sig från konventioner

Som sångerska har Aida sjungit en mängd stilar – och behärskar de flesta. Hon har släppt ett flertal låtar på Spotify och YouTube. Parallellt har hon jobbat på sitt debutalbum, där hon har tonsatt dikter av Karin Boye och den persiska poetissan Forough Farrokhzad.

– Dikterna av Boye överväger i antal, eftersom jag ger ut skivan här i Sverige, men jag ville ändå presentera Farrokhzad för en svensk publik, säger Aida. De har mer gemensamt än man vid första anblicken kan tro: att följa sitt kall och frigöra sig från konventioner. Både deras verk och deras egna liv åskådliggör den konstnärliga kvinnans paradox: att vara utlämnad åt konsten och tvingas göra stora uppoffringar i livet, för att ens kunna befatta sig med konsten. Deras historier berättar också något om mig.

Lyssna:

Aida utgick ifrån sång och piano när hon komponerade musiken och fick idén om att addera stråkkvartett och kontrabas när det var klart att det skulle bli ett album. Hon har producerat all musik och ger själv ut albumet.

– Det har varit en lärorik resa. Det bästa har varit att föda musiken och höra resultatet, tänka hur allt startade och lämna ifrån sig ett verk man kan vara stolt över och som människor förhoppningsvis blir berörda av. Jag har också lärt mig hur man lägger upp en budget, tar in offerter och annat matnyttigt.

Aida har tidigare skrivit ihop med andra, skickat låtar till Melodifestivalen, blivit utvald till ”Svensktoppen nästa” och släppt låtar på Spotify. Hon menar att det dock är först med detta album som hon har varit redo att satsa fullt ut på något som hon kan stå för till hundra procent.

Genremässigt är musiken svårdefinierad. Kommersiellt och medialt kan det vara ett problem. Konstnärligt är det närmast en fördel. Musiken är fantasirik, oförutsägbar och levande, med inspiration från visa, jazz, klassiskt, pop och franska chansons, med Aidas karismatiska, subtilt soulfärgade sång som röd tråd. Man kan även ana rötter i artpop som Kate Bush.

SAMI:s arbete är ännu viktigare för oss independentartister som inte har de stora bolagens muskler

Vad vet du mer om SAMI?
– Det känns bra att det finns en organisation som aktivt tillvaratar artisters och musikers intressen och jobbar för bättre villkor och ersättningar för dem, menar Aida.
– För mig som artist är ju det av största vikt att ens musik värdesätts och att vårt arbete blir synligt. På så sätt kan även det kulturella utbudet vidgas och skapa mångfald.

Extra aktuellt är också arbetet för skäliga ersättningar och tydliga credits inom det digitala utbudet av musik, menar Aida, vars egen musik ju finns tillgänglig hos tjänster som Spotify, Apple Music, Deezer och youTube.

– Det ger inte lika mycket pengar som när jag säljer ett exemplar av min fysiska cd, men är ändå viktiga för att nå ut till en större publik – och därigenom öka chansen att bli bokad för liveframträdanden. Allt hänger ihop.
– Jag har förstått att SAMI också samarbetar med motsvarande organisationer i utlandet. Det känns som om SAMI:s arbete är ännu viktigare för oss independentartister som inte har de stora bolagens muskler. Hos SAMI är alla artister och musiker lika mycket värda.

Text: Anders Lundquist
Foto: Miki Anagrius