Meny

“Det är en lyxig upplevelse för gästerna och skitkul för musikerna”

Reimersholme Hotel har utsetts till Årets Initiativ 2020 av SAMI, för att på kreativa och smittsäkra sätt hållit musiken levande under året. De har förvandlat hotellrum till en coronaanpassad, rymlig scen, tagit fram ett helt nytt koncept med roomservice där gästerna kan beställa upp mat och dryck, men också musik på rummen och se lokalt livestreamade konserter från scenen. I en längre intervju med SAMI berättar musikern och kompositören Andil Dahl, delägare på Reimersholme Hotel, om året som innebar stora utmaningar – och de nya idéer som vuxit fram för att ändå kunna erbjuda musikupplevelser.

Foto: Minna Wallin
Foto: Minna Wallin

Det är ett och ett halvt år sedan som Andil Dahl och musikern och arkitekten Kaspar Druml tog över rodret på Reimersholme Hotel. De såg en stor potential i de två stora byggnaderna och den generösa, lummiga uteplatsen nere vid Liljeholmskanalen på Reimersholme i Stockholm. De två musikerna som båda har en bakgrund inom kulturbranschen drömde om att skapa en mötesplats för kreatörer, med musik som en stor del av identiteten. De hade knappast kunna föreställa sig att deras första sommar som hotell- och restaurangägare skulle inledas med en pandemi som lamslog hela världen. Enligt delägaren Andil Dahl började högsäsongen utan varken personal eller några riktiga planer på hur den uppkomna situationen skulle tacklas.

 

– Vi hade inte hunnit bygga upp något och personalen var borta när sommaren drog igång. Det var bara jag och Kaspar kvar. Allt som vuxit fram sedan dess har varit av nöden tvunget.

Allt som vuxit fram sedan dess har varit av nöden tvunget

De började med att ställa en husvagn på uteplatsen för att sälja quesadillas. Det visade sig vara en bra idé, för kön till husvagnen blev snabbt lång och snart skulle sommarens kanske populäraste uteservering växa fram organiskt.

 

– Folk började bygga uteserveringen själva av plankor och bockar som fanns på platsen. Vi fick riva den på kvällarna, och nästa dag byggdes den upp av gästerna igen. Det blev en riktigt härlig festivalstämning.

Foto: Minna Wallin

När hösten och kylan kom funderade Andil Dahl och Kaspar Druml på hur de skulle kunna behålla besökarna från uteserveringen. Turister och hotellgäster lyste med sin frånvaro och den scen de sedan tidigare hade inomhus var för liten för att ta emot publik på ett smittsäkert sätt. Då tog de beslutet att riva tio hotellrum för att kunna bygga upp en större scen och bar. Nu kunde Reimersholme Hotel arrangera spelningar inomhus med femtio personer på behörigt avstånd i publiken, vilket var maxantalet för offentliga sammankomster vid tidpunkten.

 

– Scenen blev en del av Stockholms Jazzfestival och under oktober månad körde vi livespelningar där i princip varje dag. Men den hann bara vara öppen i fyra veckor, sedan kom restriktionerna med åtta personer i publiken.

 

Med det nya maxantalet för personer att samlas i offentliga sammanhang fanns det inte längre någon möjlighet att hålla den nybyggda scenen öppen. Andil och Kaspar var tvungna att anpassa verksamheten ytterligare en gång om de skulle kunna behålla sina besökare och erbjuda musikupplevelser.

 

– När vi var tvungna att stänga scenen kom vi på idén att använda hotellrummen istället. Vi flyttade helt enkelt upp gästerna på rummen och tog fram konceptet med roomservice.

Foto: Minna Wallin

Roomservicen på Reimersholme Hotel fungerar så att gästerna checkar in fyra och fyra, och tillsammans med middags- och dryckesmenyn får de en musikmeny som de kan beställa låtar ifrån. När de har beställt en låt så kommer bandet upp på rummet eller ställer sig i korridoren och framför låten.

 

– Det är en lyxig upplevelse för gästerna och skitkul för musikerna. Konceptet med roomservice var så lyckat att vi bestämde oss för att arrangera spelningar på scenen igen, och livestreama konserterna upp till gästerna på hotellrummen istället för att samla publik vid scenen.

 

Startskottet för de lokalt livestreamade konserterna blev releasen av Jakob Hellmans nya album i början av 2021. Andra artister som är aktuella i kalendern är Mattias Alkberg, Emil Jensen, Elliphant, Tonbruket, Björn Kjellman, Frida Öhrn, Bo Sundström, Mapei, Ale Möller, Martin Hederos & Sofia Karlsson och Myra Granberg. Sedan Reimersholme Hotel startade sin verksamhet har de enligt Andil Dahl överlag haft en stor genrebredd bland artisterna och musikerna som är där och spelar.

 

– Vi kör inte på någon speciell stil eller genre. Den gemensamma nämnaren för musiken är hög kvalitet. Vi vill att det ska vara konstnärligt intressanta saker.

 

Då Reimersholme Hotel är en verksamhet som spelar musik i offentlig miljö har de musikavtal med SAMI. Andil Dahl är också medlem för egen del, i egenskap av musiker.

 

– Jag tycker det är jätteviktigt att värna om den upphovsrättsskyddade musiken. Att upphovsrättsskydda verk är en anledning till att det ens är möjligt att producera ny musik.

 

När SAMI i höstat meddelade att utmärkelsen Årets Klubb för 2020 skulle ersättas med Årets Initiativ – och delas ut till verksamheter som på kreativa och smittsäkra sätt har hållit musiken levande under pandemiåret – strömmade det in hundratals förslag på kandidater. Igår offentliggjordes det att det är Reimersholme Hotel som vinner utmärkelsen. Det är just förmågan att laga efter läge, komma på och snabbt kunna genomföra nya idéer för att låta publiken uppleva musik, som imponerade på juryn.

 

– Det känns väldigt ärofyllt att vi har vunnit Årets Initiativ! Det är någon slags bekräftelse på att vi har gjort något fint som har fungerat.

 

Just nu är Reimersholme Hotel ett av ett fåtal ställen som faktiskt kan erbjuda jobb åt artister och livemusiker och musikupplevelser till publiken. Och under våren planerar Andil Dahl tillsammans med sin kollega Kaspar Druml att fortsätta utveckla verksamheten med ett nytt koncept de kallar för “Mat, musik, samtal”.

 

– Vi har en helt fantastisk stjärnkock från Frankrike som heter Louis De Caunes. Han är social, rolig och musikintresserad. Så vi planerar att få in artisterna i köket med honom, och prata om mat, musik och livet. Tanken är att artisterna får sätta menyn för kvällen, laga mat och prata med Louis i köket, och sedan spela på scenen. Och så livestreamar vi alltihop upp till gästerna på rummen. Det kommer att bli som ett lokalt streamat mat- och musiksamtal.