Meny

”Det fina med musik”

Artisten Ellen Stokstad (LNKAY) är illustratören (Ellen Ragni) bakom årets SAMI-julkort. Hon har skapat den bild som snart skickas ut som årets julhälsning till våra artister, musiker och musikanvändare. Ellen är aktiv som artist, låtskrivare och DJ. Hon engagerar sig även i Musikgäris – musikkollektivet för tjejer, transpersoner och ickebinära – som hon själv startade för drygt tre år sedan.

”Jul kan vara ett inkluderande rum. En välkomnande plats med utrymme för både respekt, värme och personlighet. Eller en känsla. En färg. Ljud. Jul kan vara att lyssna på musik. Höra en låt. Musik kan vara gemenskap och glädje. Kanske i ett rum med en palm”.

 

TRE FRÅGOR TILL ELLEN STOKSTAD:

Vad är inspirationen till ditt julkort?

Inspirationen till julkortet var nog musiken. Utmaningen i att försöka illustrera något enkelt, utan att välja den enklaste vägen. Istället för att rita människor samlade kring ett piano, ville jag hitta ett mer indirekt sätt. Ett alternativ. Det är ju det fina med musik. Att den kan ge oss känslan av gemenskap och samhörighet, genom något så enkelt som att lyssna på en låt i ett par hörlurar på ett golv.

Jag upplever att musiken är mer som att lägga ett pussel. Lite som att den bit du håller i just nu är en del av något större…

 

Fotograf: Eveline Eliasson

Kan du berätta hur du tänkt kring illustrationen?

Julen kan, precis som alla högtider, vara otroligt laddad. Samtidigt som det är en tid av omtanke, omsorg och värme, är julen också ensamhet, eftertanke och utanförskap. Det här var något jag funderade över när jag fick i uppdrag att illustrera årets julkort.

Julkort. Personligen har jag lite svårt för konceptet. Kanske för att jag själv sällan blivit överraskad eller imponerad, utan istället fått precis det jag förväntat mig, glittrande kulor och ståtliga granar. Granar som varken vissnar eller barrar.

Jag försökte alltså sätta ord på julen, men det visade sig vara lättare att ge den en kostym, färg. Med färg kan vi sätta ord på känslor, översätta stämningar. Min tanke under skapandeprocessen var helt enkelt att få till den där juliga känslan, den vi förväntar oss, utan att nödvändigtvis använda mig av alla de klassiska elementen och istället försöka översätta ett färgspråk. I illustrationen finns såklart också vissa väletablerade julsymboler, så som klapparna eller en av tavlorna på väggen, men kikar vi närmare så är det faktiskt inte särskilt mycket mer än så.

Med hjälp av färg, musik och värme har jag försökt att skapa ett rum med en stark känsla av jul. Med förhoppningen om att det också kan visa på lite mer än så, något mindre konventionellt. Något mer.

Om Ellen

  • Senast aktuell med låten Can’t Get Enough Of My Face.
  • Hennes musik kallar hon för ångest-pop, och beskriver det som musik du både vill dansa och gråta till.
  • Artistnamnet LNKAY är inspirerat av den svenska feministen Ellen Key.

 

På vilket sätt skiljer sig skapandet av musik och skapandet av illustrationer?

På alla sätt. Eller, på vissa sätt. Men jag tror det är just det jag gillar. Jag uppskattar olikheterna i den kreativa processen. Att rita går fort. Det kan åtminstone gå fort. Du kan bli klar med något som faktiskt innebär att du rent fysiskt kan hålla det i handen, tryckt på papper. Det är en tillfredsställande känsla, den vetskapen. Jag upplever att musiken är mer som att lägga ett pussel. Lite som att den bit du håller i just nu är en del av något större, vilket är härligt men också något utmattande (för mig som har adhd och drivs av lust, en färskvara). Att kombinera de två är en vinnande kombination!