Meny

Donika Nimani om stipendiet, bröderna Gärdestad och framtidsplanerna

24-åriga Donika Nimani från Norrköping fick i somras beskedet att hon var årets Gärdestad-stipendiat. Hon fick ta emot en stipendiesumma på 40 000 kronor och efter att nyheten har fått sjunka in i några veckor undrade vi på SAMI hur hon ska använda pengarna, vad som väntar i framtiden och vad bröderna Gärdestads musik betyder för henne.

Foto: Adrian Pehrson

Lyssna på Donika Nimani på Spotify:

Efter att nyheten har fått landa under sommaren, hur känns det nu att få Gärdestad-stipendiet?
Det känns otroligt att ha fått Gärdestad-stipendiet och jag är så sjukt tacksam och stolt fortfarande. Det är något som kommer betyda väldigt mycket för mig resten av livet.

 

Vad ska du använda stipendiet till?
– Jag kommer lägga stipendiet på musikutrustning för att kunna skapa så mycket som möjligt hemma och utvecklas i mitt skapande.

 

Vad betyder bröderna Gärdestads musik för dig?
– Deras musik är helt fantastisk och finns med genom alla möjliga tillställningar i livet, alla har nog minnen till deras låtar. Deras musik är tidlös och kommer leva kvar för alltid. Musiken har också liksom satt sin prägel i musikbranschen, de är ju legender inom svensk pop och vis-pop. Det är något jag tror många strävar efter, att göra avtryck med sin musik och sitt artisteri. Det är i alla fall det jag strävar efter.

 

Vad händer härnäst för dig som artist och musiker?
– Det jag fokuserar på nu är att skriva, skriva, skriva och skapa ny musik för att kunna släppa inom snar framtid förhoppningsvis.

 

Stiftelsen Ted & Kenneth Gärdestad Minnesfond delar varje år ut ett stipendium för att uppmuntra och stödja unga svenska låtskrivare och sångare. Stipendiet ska hjälpa stipendiaten att utveckla sin musikaliska originalitet inom vis- och populärmusik. Stipendienämndens motivering löd:

Donika sätter ord på sin samtid med ett unikt och spännande tonspråk i en musikaliskt lyhörd och kaxig produktion som på ett smakfullt sätt harmonierar med varje sjungen rad. Hennes fantastiska sångröst rör sig dessutom obehindrat mellan olika känslor och uttryck utan att lämna någon oberörd. Vi ser henne som en värdig mottagare av Gärdestad stipendiet.

 

Läs mer om Gärdestad-stipendiet →