Meny

”För artistens bästa”

Mer etablerad än Wiktoria Johansson är det svårt att bli vid 22 års ålder. Hon har tävlat i Melodifestivalen tre gånger. Hon gjorde den svenska rösten till karaktären Vaiana i Disneyfilmen med samma namn. Hon har stått på scen i olika sammanhang sedan hon var sex år gammal.

Trots det gick hon inte med i SAMI förrän alldeles nyligen. Vad beror det på? Ett missförstånd, visar det sig.

Foto: Paulina Torbjörnsen
Foto: Paulina Torbjörnsen

Linda Holmgren, ansvarig för artistrelationer på SAMI möter Wiktoria, nu aktuell i Melodifestivalen 2019. Se intervjun här.

– Jag trodde ju att jag var med. Jag hade för mig att jag anmälde mig till SAMI när jag gick i gymnasiet. Men jag hade fel. Så det är därför, säger Wiktoria

Kommer du ihåg när du först hörde talas om oss?

– Det var faktiskt när jag gick på gymnasiet. Jag gick en musiklinje och då förklarade de vad det var för mig. Att det var väldigt bra för mig som artist att vara med.

Vad betyder upphovsrätten för dig?

– Det är ju en jättestor trygghet att känna att det finns människor som bryr sig om det. Och som faktiskt ringer upp och säger ”Hej! Så här ligger det till”. Det tycker jag är jättehärligt.

– Det pratas inte så mycket om det i branschen. Det är inte så att man kommer in på ett skivbolag och så säger de: det här finns, det här borde du anmäla dig till, det här borde du göra. Det tror jag hade varit väldigt bra. Just för artistens bästa.

Har du något tips som du skulle vilja skicka vidare till andra artister och musiker?

– Gå in och läs om SAMI. Vad du har för rättigheter som artist, och din upphovsrätt till musiken. Det finns pengar att hämta där som är dina. Varför skulle man inte vilja det? Det är ingen annan som kan ta dem.