Meny

Hej där, Matilda Ekeblad!

”Musik är känslor och en del av livet.” Det skriver Matilda Ekeblad, Moderata Ungdomsförbundets (MUF) nytillträdda ordförande i vårt senaste politiker-porträtt. Just nu var Matildas schema fullt, men vi hoppas att hon har möjlighet att träffa oss inom en snar framtid så att vi kan få berätta mer om SAMI och artister och musikers verklighet.

Foto: Viktoria Sköld
Foto: Viktoria Sköld

Vad betyder musik för dig?

Musik är känslor och en del av livet. Oavsett om man har gått igenom ett break up eller firar en stor händelse så finns musiken där i bakgrunden.

 

Vad tycker du är viktigast för att stärka musikers och artisters försörjningsmöjligheter framöver?

Att det finns konkurrenskraft och att man tillåter marknaden att utvecklas. Om en artist är missnöjd med en plattform ska denna ha möjlighet att byta plattform. Samtidigt borde man uppmärksamma teknikutveckling så att artister själva kan skapa sin egna plattform för sin musik.

 

Hur ser du på upphovsrättens framtid i spåren av den mycket snabba digitaliseringen?

I grunden är det bra att konsumenter får fler möjligheter att ta del av musik. Tjänster som Spotify och Tidal gör det enkelt att betala för musik, och att ta med sig den överallt. Samtidigt får artister färre mellanhänder och kan via digitala plattformar nå konsumenter direkt och etablera sig. Smidigheten i moderna digitala musiktjänster har minskat drivkrafterna till piratkopiering. Förhoppningsvis fortsätter den utvecklingen fast med fler alternativ, så att ersättningarna för artister också pressas uppåt.

 

Musiker och artister får i dag sällan betalt för musik som spelas ”on-demand” via streaming-tjänster. Därför kämpar SAMI för att införa en oavvislig ersättningsrätt som inte ska gå att avtala bort. Hur ser du och MUF på detta?

Vi tycker att avtalsfrihet är viktigt och grundläggande och att artisterna ska komma överens. Över tid kommer artisterna att kunna ha fler tjänster att vända sig till och det kommer att pressa upp ersättningen.