Meny

Hesselby Slott: ”Musiken genomsyrar allt – till och med godiset vi bjuder på”

Redan innan gästerna går in i byggnaden välkomnas de av högtalare som spelar bakgrundsmusik. Väl inne på slottet kryllar det av musikinspirerade inredningsdetaljer och noggrant utplacerade instrument som gästerna kan ta sig friheten att spela på. Här möter vi Robert Österdahl, Destinationsdirektör på Hesselby Slott. Sedan fastigheten förvärvades av Tomas Ledin och Stockholm Meeting Selection 2010 har musiken etablerats som en central del av slottet.

Gästerna ska alltid känna att musiken förhöjer deras vistelse, oavsett om de är konferensgäster, bröllopsgäster eller bara är inne för en lunch.

–  Våra rum är inredda av artister och musiker. Alla hotellrum har olika teman, en av våra byggnader heter exempelvis Trubaduren, där varje rum har namn efter folkkära artister som Evert Taube, Eva Dahlgren och Fred Åkerström. En annan byggnad heter Orkestern och där finns ett instrument i varje rum. Vi vill att musiken ska vara levande hos oss och genomsyra slottet från start till mål.  

Robert Österdahl, Destinationsdirektör på Hesselby Slott

På Hesselby Slott anordnas allt från konferenser och bröllop till större arrangemang och firanden. Det vackra slottet har en anrik historia som sträcker sig ända tillbaka till 1600-talet och vi påminner gärna besökarna om det förflutna med musiken som verktyg.   

–  Vi spelar en bra blandning av det som ska framhäva slottets historia. Vi har exempelvis haft specifika aftnar med teman genom åren som speglar vår historia, där vi bland annat haft instrument som spelats från olika tider. Då och då hörs även Bellmans visor uppe på slottet.  

 

Hesselby Slott har genom åren samarbetat och gästats av flertalet musikutövare. Både större och mer välkända artister såväl som lokala musiker. Under pandemiåren drabbades verksamheten, som många andra, av utmaningar och restriktioner kopplat till sina arrangemang. Lärdomarna har de tagit med sig och vänt till en framgång.   

–  När restriktionerna släppte hade vi fortfarande lite mer intima spelningar med kända artister. Nu försöker vi få till en mix av både mindre och större artister och spelningar för att matcha våra gästers önskemål. Vi har till exempel samarbetat med musiker som tolkat Elton John och Cornelis Vreeswijk. På nationaldagen hade vi Louise Hoffsten och en barnkör från trakten på plats. Lokala samarbeten går verkligen hem hos oss och det vill vi fortsätta med, säger Robert.  

Hotellrummet ”Dregen”

En utmaning som Hesselby Slott ofta står inför är att ständigt hitta nya sätt att vara kreativa och innovativa i användandet av musik. 

–  Gästerna ska alltid känna att musiken förhöjer deras vistelse, oavsett om de är konferensgäster, bröllopsgäster eller bara är inne för en lunch. Vår vision är att de ska känna att ”musiken bor här”. Musiken genomsyrar allt – till och med godiset vi bjuder på, berättar Robert och visar en saltlakrits-gitarr som gästerna får när de anländer.  

 

Att involvera gästerna i den kreativa processen är också något som Hesselby Slott lägger stor vikt vid. 

–  Vi genomför regelbundna gästundersökningar där vi alltid ställer frågan om det är något de skulle vilja att vi erbjöd i musikväg. När vi hade en Elton John-hyllning var det flera gäster som kom fram och frågade om vi kan anordna en Elvis-kväll nästa gång.  

 

I höst har Hesselby Slott en spännande tid framför sig med nya projekt. Robert berättar att slottet för första gången ska prova ett helt nytt musikinitiativ, något han ser på med tillförsikt och spänning.  

–  Vi samarbetar med Technostate och ska anordna en dagsfest med renodlat fokus på techno och house-musik. Det blir vårt största musikevent någonsin, för drygt 1 500 personer. Jag tror det kommer bli en succé och vi har redan sålt slut alla biljetter. Nu hoppas vi bara på fantastiskt väder!  

 

Musiken är uppenbarligen en central del av verksamheten, Robert beskriver också att det därför är en självklarhet att ha ett musikavtal med SAMI. 

–  Det är givet och väldigt viktigt för oss att de som står bakom musiken får ersättning för det dem har gjort. Vi ser det som en grundläggande bult i samhället. Vi vill göra rätt för oss och tar stolthet i det.