Meny

“Man måste bara göra, inte stanna. Så kanske det växer till något bra”

RnB-artisten och rapparen Alexander “Newkid” Ferrer såg i vintras fram emot en intensiv vår och sommar. En storslagen spelning på Berns och ett albumsläpp följt av en sommarturné väntade. Sedan kom Corona och Newkid fick – precis som många andra – ställa in. I tomrummet av de uteblivna gigen gjorde han en dokumentär i tre delar på Youtube och släppte covers på sin Instagram under namnet Karantän Vibbar. SAMI fick en pratstund med Så Mycket Bättre-aktuella Newkid om hur han fortsatte skapa när allt stannade av och ställdes in.

Foto: Mika Aberra
Foto: Mika Aberra

Foto: Mika Aberra

När vi får prata med Alexander Ferrer, mer känd under sitt artistnamn Newkid, sitter han hemma vid sitt piano och skriver ny musik. Han berättar att han också har börjat plugga musikteori hemma på egen hand.

– Tidigare har jag inte vetat vad ackorden heter, och har spelat piano på gehör. Jag har aldrig haft tiden eller platsen att kunna sätta mig in i det. Men nu pluggar jag teori en eller två timmar om dagen.

 

Det låter väldigt disciplinerat att kunna plugga ensam utan någon kurs att förhålla sig till?

– Mina vänner säger också det, att jag är disciplinerad. Men jag är bara rastlös. Jag behöver ha något att göra, annars blir jag galen. Jag har kunnat använda den här tiden till att lära mig nya grejer, och det har kommit massa bra saker ur det. Det var så Karantän Vibbarväxte fram.

Den 14 april skulle Newkid ha haft en storslagen spelning på Berns i Stockholm. Men den, precis som sommarturnén han skulle ut på efter att nya albumet MOUNT JHUN släpptes 29 maj, ställdes in med anledning av Coronapandemin. För att bota rastlösheten i tomrummet av de uteblivna gigen köpte han hem ett piano och började spela in covers på sin Instagram under namnet Karantän Vibbar.

– Jag var tvungen att hålla mig sysselsatt och ville ge något till mina fans som inte fick se mig live när spelningarna ställdes in, säger Newkid.

Under våren släppte Newkid också en dokumentär i tre delar på Youtube. I avsnitten Inställt, Upp igen och Framåt får tittarna följa honom under den omtumlande våren 2020. Dokumentären börjar med att Newkid står ensam på Berns och sörjer spelningen som aldrig blev av, och avslutas med att han och hans team åker till Österlen för att spela in musikvideon till den kommande singeln Kanske var vi rätt bra ändå– som egentligen skulle ha spelats in på Island.

 

Avsnitt 1 av Newkids dokumentär.

Hur kom dokumentären till?

– Vi började prata löst i slutet på 2019 om att göra en dokumentär om våren. Det skulle vara en intressant period för mig med spelningen på Berns och processen att slutföra plattan. Dokumentären kom ju att handla om våren, men med en annan vinkel än planerat. Det blev ett roligt tidsdokument, som jag tror kommer vara intressant för många att se i framtiden.

Det skulle visa sig att första halvåret av 2020 skulle komma att innehålla ännu mer för Newkid än EP:n Karantän Vibbar, dokumentären på Youtube och albumet MOUNT JHUN. Strax efter att han börjat publicera covers på sin Instagram ringde nämligen produktionen till tv-programmet Så Mycket Bättre och frågade om han ville vara med i årets säsong, som har premiär nu på lördag den 24 oktober. Newkid – som tidigare har fokuserat på att skapa sin egen musik – tycker att han har lärt sig mycket och utvecklats som artist genom att tolka andra artisters låtar.

– Man fastnar lätt i egna mönster. Att göra covers öppnade upp för hur man kan skriva, för nya sätt att tackla musik och se hur saker fungerar. Jag har sett helt nya ackordföljder och melodispråk när jag har dissekerat någon annans låt, saker jag aldrig stött på förut.

Newkid menar också att han kommit närmare och fått en annan förståelse för andra artister genom att göra covers på deras låtar.

– När jag i vanliga fall bara lyssnar på någons original tänker jag mest på hur låten känns. Men ska man lära sig låten går man in i den, lär sig texten och musiken utantill. Då förstår man mer av vad den artisten vill säga.

Coronapandemin har tvingat många av oss att hitta nya sätt att kunna jobba och umgås. De nya förutsättningarna undgår ingen, inte heller produktionen av Så Mycket Bättre.

– Jag sjöng in en av låtarna i en studio medan producenterna var uppkopplade i en annan studio i en annan stad. Det var en helt sjuk känsla att få det att fungera. Det hade vi aldrig testat om inte Corona kommit, säger Newkid.

 

Har du några tips till andra artister och musiker om vad man kan göra eller hur man kan tänka för att klara av den här krisen på bästa sätt?

– Det jag vill säga är typ stay positive. Mitt bästa tips är att inte ge upp och stå och titta på. Utan försöka tänka vad man själv kan göra som kanske inte är det normala. Man måste bara göra, inte stanna. Så kanske det växer till något bra.

Även om Newkid själv har producerat mycket under året hittills och tycker att pandemin har skapat många nya kreativa sätt att arbeta på som han hoppas blir kvar även när Coronan är över, så längtar han tillbaka till det normala.

– Jag har märkt hur viktiga dom som lyssnar är. Hur viktigt det är att få spela live. För mig som artist men också för mig som fan, att få gå på livespelningar. Det är en så stor del av mitt liv, på så många olika sätt.

 

Vad väntar härnäst för Newkid?

– Just nu sitter jag ju hemma vid mitt piano och jobbar på en ny platta. I processen jag är i nu gillar jag att skjuta ut jättemycket idéer, högt och lågt. Jag bryr mig inte så mycket om hur det låter eller att spela in. Det är en av de roligaste processerna. Man är så kreativt fri, det finns ingen press på att något ska bli klart eller passa in i en röd tråd.

Trots att han inte verkar känna någon större prestationspress så hoppas han att nya albumet ska komma ut redan i början på nästa år.

– Jag gillar inte att vara tyst. Utan tror på att släppa mycket musik.