Meny

Mer variation, lika mycket julkänsla!

Det är lätt att tröttna på julmusik, eller all musik för den delen, när den upprepas och spelas om och om igen. För att du ska slippa tröttna i år har vi bett tre musikkuratorer att ta fram alternativa jullistor, med mer variation men med lika mycket julkänsla! Njut av nästan sex timmars nyblandning av Petra Markgren Wangler, Jan Gradvall och Monica Bergmark.

Julmusik är tråkig. Dötrist. Och alldeles, alldeles underbar – beroende på vem som väljer.

Julen närmar sig och julmusik spelas för fullt runt omkring oss. Det talas om att julmusik som spelas i butiker påverkar personalen så negativt att det kan bli ett arbetsmiljöproblem. Faktum är att Handels undersökning från 2018 visar att julmusik får många reaktioner av personalen i butiker, dock inte lika negativa som man kan tro.

71%

På arbetsplatser där musik inte spelas alls är det hela 71% som saknar musiken.

Av de tillfrågade tycker visserligen 34% att julmusik är påfrestande på arbetsplatsen, men 44% tycker inte att julmusik påverkar arbetsmiljön negativt alls. Fler uttryckte däremot att julmusik försämrar arbetsmiljön när det är samma låtar spelas och önskar därför mer variation i spellistorna.

För att skapa mer variation, men lika mycket julkänsla, har vi fått hjälp av tre musikentusiaster som satt ihop var sin spellista med den musik de själva tycker sprider julstämning.

Petra Markgren Wangler

Petra är mest känd för sin roll som programledare för Musikbyrån och kulturnyheterna, men har även regisserat flera mycket uppskattade musikdokumentärer med bland annat Robyn och Missy Elliott.

När vi frågar Petra varför hon vill vara med och kurera nya jullistor berättar hon att julmusik är tråkig. Dötrist. Och alldeles, alldeles underbar – beroende på vem som väljer.

”Det är den enda gången jag och alla medlemmar i min familj går all in för att ha ett gemensamt soundtrack på repeat. Ingen får ”hogga” Spotify, alla är sams – på riktigt – tack vare musiken tror jag.”

Lyssna på Petra Markgren Wanglers jullista →

Jan Gradvall

Han är Sveriges populärkultursexpert och skriver om kultur på bland annat Dagens Industri, Dagens Nyheter, Café och Jan syns också ofta på TV4 Nyhetsmorgon där han pratar populärkultur.

”Jag inte om jag hatar att älskar jullåtar eller om jag älskar att hata jullåtar, men jag har alltid varit besatt av dem.”

Spellistan går i ett lugnt, stämningsfullt tempo och speglar Jans uppfattning om att julmusik är musik som får en att känna sig som James Stewart i Hollywood-klassikern ”Its a wonderful life”.

Lyssna på Jan Gradvalls jullista →

Monica Bergmark

DJ Monica, Sveriges första kvinnliga DJ, bjuder på en härlig mix med allt från julklassiker av Frank Sinatra till svängigare julsånger av Run–D.M.C. Julmusik är enligt DJ Monica glittrig, positiv och har ett gott budskap – och för optimal julkänsla får låtarna mer än gärna innehålla både stråkar och änglaspel.

”I vår familj är traditioner viktigt så därför spelar jag gärna äldre julmusik. En särskild känsla infinner sig när man har minnen till musiken som spelas – plus att den kan ändra din sinnesstämning.”

Lyssna på Monica Bergmarks jullista →