Meny

Mouna Esmaeilzadeh: ”Musik är ett otroligt kraftfullt verktyg.”

Mouna Esmaeilzadeh, mer känd som Dr. Mouna, är läkaren, hjärnforskaren och entreprenören som delar med sig av sin expertis till det svenska folket genom sina inslag från morgonsoffan i TV4 Nyhetsmorgon. 2018 debuterade hon i Sommar i P1 och berättade om sitt liv och sin forskning inom neurovetenskap och MedTech. SAMI har pratat med henne om betydelsen av musik för vår hälsa, och hur vi kan använda musik för att må bättre i vår vardag.

Hjärnan boostas både anatomiskt och kemiskt. Så när vi lyssnar på musik, och än mer när vi spelar musik, får vi ett fyrverkeri av elektriska signaler i nästan hela hjärnan.

Hon är känd för sin kunskap om den mänskliga hjärnan, men något som de flesta inte vet är att Mouna Esmaeilzadeh även har ett stort musikintresse. Hon har bland annat gått på Stockholms Musikergymnasium och sjungit tillsammans med den legendariske tenoren Luciano Pavarotti på hans sista konsert i Sverige. För henne är musik det vackraste som finns, näst efter kärlek. Som hjärnforskare förklarar hon för oss varför vi känner så starkt för just musik.

 

Vad händer i hjärnan när vi lyssnar på musik?

– Hjärnan boostas både anatomiskt och kemiskt. Så när vi lyssnar på musik, och än mer när vi spelar musik, får vi ett fyrverkeri av elektriska signaler i nästan hela hjärnan. Att lyssna på musik kan ses som bra hjärngympa, men att faktiskt sjunga eller spela ett instrument kan ses som ett ordentligt träningspass och gör att praktiskt taget hela hjärnan aktiveras och lyser upp.

På Karolinska Institutet forskade Esmaeilzadeh på hjärnans belöningscentrum, där kemikalien dopamin verkar. Dopamin utlöser känslor av eufori, njutning och kärlek och associeras starkast till aktiviteter som exempelvis sex.

Finns det en koppling mellan dopamin och musik?

– I allra högsta grad. Musik frigör en massa dopamin som rusar ut i hjärnan och gör att vi känner oss upprymda och glada. Musik fungerar som bränsle för hjärnans belöningssystem. Det aktiverar också områden som är involverade i tänkande, rörelse, uppmärksamhet, inlärning och minne. Musik har många hälsofördelar, både psykiska och fysiska.

– Många vet att musik kan vara ångestdämpande och motverka nedstämdhet och stress. Men det kan också fungera som smärtdämpning. Man har sett att personer som får lyssna på musik de tycker om innan, under och efter en operation får mindre ont och har mindre behov av smärtstillande mediciner. Man har också sett att ifall kirurger får lyssna på musik som de gillar opererar de med större skicklighet. Så det verkar som att musik till exempel också kan öka vår prestationsförmåga.

 

Du nämnde att musik är bra för den fysiska hälsan. På vilket sätt?

– Musik kan till exempel sänka stresshormonet kortisol i kroppen och sänka blodtrycket. Musik kan också ha intressanta effekter på minnet, till exempel hos personer som har en hjärnskada, där musik kan göra att de plötsligt återfår ett personligt minne.

13 olika känslor..

..triggas när vi lyssnar på musik enligt forskare i en ny studie. Man kunde exempelvis se att ”De fyra årstiderna” av Vivaldi gjorde att man kände sig full av energi, medan Al Greens ”Let’s Stay Together” framkallade känslor av sensualitet. Musiken från duschscenen i ”Psycho” framkallade, inte helt överraskande, rädsla.

Enligt Mouna Esmaeilzadeh är det framförallt musik du själv gillar som ger fördelar. Musik som du däremot inte gillar kan eventuellt försätta dig i negativa känslolägen såsom stress, ilska, aggression och nedstämdhet. Du kan till och med få ångest av viss musik.

– Man har gjort en del studier där man kan visa att tystnad ibland kan vara bättre än viss musik. Musik är ett otroligt kraftfullt verktyg och kan manipulera allt ifrån vår puls till aktiviteter i vår hjärnas neurala nätverk. Och det finns subjektiva inslag i vilken musik som ger vilken effekt hos var och en, det kan vara individuellt och olika för olika personer. Men samtidigt verkar musik också vara ett universellt språk som går över kulturella gränser. Forskare har i en ny studie kartlagt 13 olika känslor som triggas när vi lyssnar på musik, oavsett vilken kultur vi kommer ifrån. Man kunde exempelvis se att ”De fyra årstiderna” av Vivaldi gjorde att man kände sig full av energi, medan Al Greens ”Let’s Stay Together” framkallade känslor av sensualitet. Musiken från duschscenen i ”Psycho” framkallade, inte helt överraskande, rädsla.

 

Hur kan man använda musik på bästa sätt för att hjälpa sin egen mentala och fysiska hälsa?

– Genom att exempelvis gå på konserter och lyssna på musik du tycker om, men kanske framförallt genom att samlas med andra människor och sjunga eller spela instrument.  Det här med sång verkar vara så otroligt bra för oss människor. När vi sjunger tillsammans frigörs en massa ämnen såsom oxytocin, alltså samma hormon som frigörs när vi ammar eller efter att vi har haft sex. Det brukar kallas för bonding-hormonet eftersom det gör att vi känner oss avslappnade och känner trygghet och tillit till varandra.

– Jag frågar mig ofta varför vi inte har fler ställen där man kan samlas och sjunga! Man brukar ha after work på fredagar på många jobb, varför inkluderar vi inte lite allsång i det? I Sverige har man ju faktiskt länge haft en tradition av körsång. Som iranier är jag van vid att man går hem till folk på middag och rätt vad det är så står alla samlade kring någon som kan spela ett instrument och sjunger. Vi borde helt enkelt umgås mer kring sång och musik. Framförallt i ett samhälle där många känner sig stressade och ensamma.