Meny

Musik + träning = sant?

Sofia “PT-Fia” Ståhl är längdskidåkaren som utbildade sig till certifierad kost- & träningskonsult och blev hälsoprofil med hela svenska folket. I sin prisade blogg, podden Ofiltrerat och tv-programmet Lyckomaten som hon leder tillsammans med Tareq Taylor, delar hon öppet med sig av sitt breda perspektiv på hälsa. Ofta hamnar träning, mat och vikten av att varva ned och lyssna på kroppen i fokus. Men vad har musiken för roll att spela när det kommer till träning och nedvarvning? Och vad lyssnar PT-Fia själv på? Vi fick möjlighet att prata med den folkkära hälsoprofilen!

Vad lyssnar du på för musik i din vardag?

Jag älskar svensk musik! Har en lista som heter ”Bäst 2020”, den behöver uppdateras men där finns låtar med Victor Leksell (”Svag” är ju det finaste vi har!), Oscar Zia, Tracy Chapman, Jung, Miriam Bryant, Benjamin Ingrosso, Molly Sandén och liknande. Sen ska jag villigt erkänna att klassiska dansbandsdängor åker på när jag vill pigga upp.

Använder du musik när du tränar?
Musik är ett fantastiskt redskap för att skapa stämning, energi och motivation.  Jag tycker om att ha musik när jag springer och egentligen till all form av träning. Samtidigt som det är viktigt att ibland stänga av den och bara vara i sin egen kropp och upptäcka hur det skiljer sig med och utan musik, det ger olika upplevelser och kontraster vi kan lära av.

Vad är det som gör musik till ett fantastiskt redskap i träning?

Det finns många studier som visar att musik aktiverar olika delar i hjärnan, påverkar oss emotionellt och liknande. Jag tror att de flesta kan känna igen sig i känslan av att ”ryckas med” när man hör en låt man gillar. Det ger en bra energi till t.ex. träningen som du ska utföra.

Varför tror du att så många föredrar att träna med musik i lurarna?
För att man får energi och rytm gratis. Det är lätt att bara köra på och dras med. Ett jättebra verktyg – och jag tycker samtidigt att det är värdefullt att variera sig och våga träna utan musik ibland.

Har du tips på någon artist eller låtar att lyssna på för att varva ned? Tracy Chapman ger mig alltid en sådan fin känsla. Det är en personlig favorit hos mig. När det kommer till musik så vill jag framförallt lyfta det personliga – att hitta det du på riktigt tycker om. Musik som väcker något inom dig, oavsett vilken genre det är. Hitta det du går igång på och undvik att lyssna på sådant som ”alla andra” gillar. Lyssna aktivt på det som får dig att känna!