Meny

”Musiken är gemenskapen. Den gör att vi överlever”

Evelina Hägglund är illustratören och artisten bakom årets julkort. Hon spelar piano och sjunger, samt gör egen musik under namnet Evelina Viola. Dessutom är hon en av fyra medlemmar i bandet Wintergatan. Och när Evelina inte spelar live med Wintergatan eller gör musik, då målar och illustrerar hon. Vi ställde några frågor till Evelina, om inspirationen till julkortet, relationen till SAMI och hur skapandet av musik och illustrationer skiljer sig.

”Kände så många känslor när jag ritade. Värmen från dom lysande fönstrena. Snö, som en dröm fast också lite översnöade. Lite annorlunda allting nu när det är covid. Även om vi är ensamma i lägenheterna så är vi tillsammans. Musiken är gemenskapen. Den gör att vi överlever. Eller så är det bara en fantastisk idé, vi kanske kan bygga en sån stad?”

Vad är inspirationen till ditt julkort?
– Inspirationen är musik, gemenskap, ensamhet, snö och apparater.

Vad har du för relation till SAMI?
– Min relation till SAMI är att jag tänkt bli medlem i flera år men inte lyckats skriva under papperen förrän nu. Det känns bra att äntligen vara med.

På vilket sätt skiljer sig skapandet av musik och skapandet av illustrationer?
– För mig skiljer det sig ganska mycket. Fast ändå inte alls. Med musiken har jag lättare att vara i den världen. Det är mer känslor här och nu när jag skapar musik. Men ibland kan den känslan komma även när jag ritar och målar. Att jag försvinner in och vill inte komma ut. Men det är likt på det sättet att jag pressar ut mig själv på nåt sätt. Antingen på papper eller rakt ut i luften.

Men det är tystare i rummet när jag illustrerar. Det är skönt. Både för mig och för min familj.

Vilken plats har musik i ditt julfirande?
– På julen lyssnar jag på mjuk musik. För att försöka få ner pulsen.

Om Evelina:

Musiker, illustratör & konstnär
Sjunger och spelar piano
Medlem i bandet Wintergatan som leds av Martin Molin, lyssna på Wintergatan här
Du hittar Evelinas illustrationer och musik på www.evelinaviola.com

Följ Evelina på Instagram:
För hennes illustrationer
För hennes musik