Meny

”Musiken kompletterar maten och servicen”

Musiken är viktig för restaurangkonceptet Urban Deli, som på tio år har expanderat till fyra olika adresser i Stockholm. ”Musiken spelar en betydande roll i att komplettera maten och servicen”, säger Tobias Wolff, medgrundare och musikansvarig på Urban Deli.

Att betala för skyddad musik är helt enkelt att göra rätt för sig, och det är viktigt för oss att musiker och artister får betalt

Restaurang, saluhall, butik. Urban Delis koncept med flera verksamheter under samma tak startade på Nytorget i Stockholm för tio år sedan. Nu finns Urban Deli även i Sickla, på Sveavägen och på Centralstationen i Stockholm. Tobias Wolff, medgrundare och musikansvarig, säger att framgången delvis beror på deras vision om att det ska vara mer avslappnat att äta ute på krogen, men också att det ska vara lika roligt att handla mat som att gå på krogen.

– Vi startade i en tid när det var lite mer fine dining. Vi satsade på att ha en bra atmosfär och att anställa sköna människor. Vi ser det som att vi har förfinat kvarterskrogen och utvecklat matbutiken, säger han.

Tobias Wolff, medgrundare och musikansvarig på Urban Deli

Musiken spelar en viktig roll för atmosfären på Urban Deli, och ska passa en bred skara människor. Men den ska även fungera ljudmässigt i de väldigt stora lokalerna.

– Vi kan inte ha för mycket blås och stråkar. Ett trumpetsolo av Miles Davis är såklart fantastiskt, men det kanske inte är det som fungerar under en lunch på Urban Deli, säger Tobias Wolff.

Urban Deli anpassar musiken beroende på vilken adress det gäller. I Sickla är det mer familjer, så då spelas musik som hela familjen kan tycka om och känna igen. I nyöppnade Post Bar på Nytorget spelas det mer moderna spellistor, men grunden finns i popen och soulen.

Det vi försöker göra är att spela skön musik, som ger våra gäster energi.

– Vårt jobb är att våra gäster ska må bra när de besöker våra ställen, där spelar musiken en viktig roll för att komplettera maten och servicen. Utöver spellistor har vi vid utvalda tidpunkter i veckan DJ:s som höjer stämningen ytterligare.

Tobias Wolff säger att det gärna får finnas överraskningsmoment i musiken de spelar, och att deras gäster även kan få uppleva oväntade saker i servicen, maten och drycken.

– Vi har ett gemensamt musikinnehåll som bas för det vi spelar på alla restauranger, men våra ställen behöver olika. Det vi försöker göra är att spela skön musik, som ger våra gäster energi.

Tobias Wolff berättar att det är en självklarhet att ha ett avtal med SAMI så att de kan spela musiken de vill spela.

– Att betala för skyddad musik är helt enkelt att göra rätt för sig, och det är viktigt för oss att musiker och artister får betalt, säger han.