Meny

SAMI finns där musik hörs – men vad är det egentligen du får ersättning för? 

Har du någonsin funderat över varifrån SAMI-pengarna kommer – vad artister eller musiker egentligen får ersättning för? Häng med på en resa genom SAMI:s värld, där vi samlar in och fördelar pengar från alla möjliga platser där dina inspelningar hörs.  

DJ Hands creating and regulating music on dj console mixer in concert nightclub

Bläddrar du i SAMI:s årsredovisning, kollar dina utbetalningar på Mina Sidor eller i SAMI-appen, kommer du att stöta på en mängd olika områden som vi samlar in dina ersättningar ifrån. Men vad handlar det om egentligen? Vad gömmer sig bakom rubriker som Offentligt framförande, Fonogramersättning eller Tilläggsersättning?

Vad menas med offentligt framförande?

Tänk dig att din musik spelar i en mysig restaurang, på en teater, under en konstutställning eller till och med på ett sjukhus. Det är vad vi kallar offentligt framförande – när musik spelas på platser dit allmänheten har tillträde. Det gäller även stora arbetsplatser, där radion kanske spelar i fikarummet eller musiken flödar via arbetsgivarens högtalarsystem. Hur mycket musikanvändarna betalar för musiken varierar beroende på vad det är för slags verksamhet. För en butik baseras priset till exempel på hur stor ytan är där musiken hörs och hur mycket de har öppet. För en arbetsplats beräknas avgiften utifrån antal anställda.  

 Offentligt framförande är SAMI:s största insamlingsområde och vi samlar in ersättningarna löpande från närmare 40 000 verksamheter i Sverige. Pengarna fördelar vi sedan till de som medverkat på låtarna som spelats under samma år. Har dina låtar spelats så landar pengarna alltså till slut på ditt konto. 

Men när musiken spelas utanför Sverige?

Musik är en av Sveriges största exporter, så vi är självklart noga med att se till att du får dina pengar även när din musik spelas utomlands. Den internationella insamlingen gör vi genom utväxlingsavtal med andra utövarorganisationer runt om i världen, som i stora drag arbetar på samma sätt som vi.  

Även internationellt finns olika insamlingsområden, men om det kan se lite olika ut i olika länder. Ofta kan du se vilka områden pengarna kommer ifrån även från andra länder, men det är inte alla länder som redovisar denna information. Eftersom reglerna kan se annorlunda ut i andra länder är det extra viktigt att se till att din diskografi är helt korrekt och komplett. Fyll i allt du kan, alla instrument och alla andra data som det finns utrymme för i SAMI-listan, för att vara säker på att du får alla pengar du har rätt till från alla världens hörn.  

Hur funkar det när din musik spelas i radio och tv

När din musik spelas på radio eller tv, både kommersiella kanaler och public service, får du ersättning. Reklamradio, lokal-tv, närradio och webcasting, Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion – alla betalar de ersättning till SAMI när de använder musik i sina program.  

Webcasting avser ljudutsändning eller radio via webben, medan simulcasting innebär att en radiostation sänder både via ”vanlig radio” och webben. Vidaresändningsersättning, tidigare kallad kabelersättning, är den ersättning som betalas för vidaresändning av TV-program genom någon annan än programföretaget, till exempel en TV-operatör som Tele2 eller Viasat.

Ersättning du kanske inte känner till

Biblioteksersättning 

När din musik lånas på bibliotek finns en så kallad kompensationsersättning som ska kompensera dig för att musiken lånas ut gratis. Den kallas ofta för biblioteksersättning, men heter egentligen fonogramersättning. Regeringen fastställer ersättningen varje år och Författarfonden förser SAMI med statistik på utlåningen. 

 

PKE

Privatpersoner har rätt att kopiera musik för eget bruk, så kallad privatkopiering (inte att förväxla med piratkopiering). Artister och musiker har dock rätt till ersättning som ska kompensera för utebliven inkomst –privatkopieringsersättning, eller kort och gott: PKE. Det är företag i elektronikbranschen som betalar en avgift vid försäljning av vissa elektronikprodukter är särskilt ägnade för privatkopiering. 

 

Tilläggsersättning 

I samband med att skyddstiden för musik förlängdes från 50 till 70 år tillkom en tilläggsersättning för att se till att även  musiker som överlåtit sina rättigheter till ett musikbolag mot en engångsersättning, ska få ta del av det utökade skyddet. Musikbolagen betalar en del av sina intäkter för gamla låtar till SAMI som ser till att medverkande musiker får sin del av kakan. Här gäller det att du ser till att även dina äldre låtar är korrekt registrerade hos SAMI, så att du inte missar någon ersättning. Tilläggsersättning gäller för inspelningar gjorda eller släppta från 1963 och framåt.

Så vad gäller för liveframträdanden och streaming?

När du står på scen på en festival eller konsert och spelar live får du betalt direkt genom gage från arrangören – så här är SAMI inte med och samlar in någon ersättning.  

Streaming är en helt annan historia. I Sverige saknas lagstöd för att SAMI ska kunna samla in pengar när din musik streamas on demand. Vi jobbar på den politiska arenan för att förhoppningsvis kunna få möjlighet att samla in dina ersättningar även för streaming i framtiden.  

Men! I vissa länder omfattas även streaming av artisters och musikers ersättningsrät. Tack vare samarbetet med våra systerorganisationer kan vi betala ut pengar som samlats in för streaming i dessa länder.

Allt vi behöver av dig är SAMI-listan

Som du ser finns det många sätt att få ersättning för din musik. Och tack vare att SAMI bevakar dina intressen över hela världen spelar det ingen roll var din publik finns. Vi ser till att du får den ersättning du har rätt till!  

Ditt jobb är att se till att vi har kompletta och korrekta uppgifter för alla dina låtar, så att pengarna hittar fram till dig. Ja, och att fortsätta göra skön musik förstås!