Meny

”Det är så mycket kärlek”

Aktuella med nya låten Staden i Natten gjorde hiphop-duon SödraSidan ett gästspel på 147 Festivalen i Storvreten söder om Stockholm under Kristi himmelsfärdsdagen. SAMI var på plats och passade på att byta några ord med Daniel ”Jutte” Jutterström och Christopher ”Chrippa” Wahlberg.

26 aug

The Music Run är den kombinerade löparfesten och musikfestivalen som gjort stor succé i Europa. Den 26 augusti genomförs arrangemanget i Stockholm med SödraSidan på scen.

Grattis till nya singeln som gästas av Simmewox och Simon Erics! En riktig sommarhit om ni frågar mig. Berätta, var kom den ifrån?

– Det är en kille som heter Adrian som har producerat den och när vi hörde den kände vi helt enkelt för att kicka lite verser på den – och på det spåret är det, säger Chrippa.

– Vi var väldigt nöjda med låten och valde att släppa den nu till sommaren, fortsätter Jutte.

SödraSidan släppte plattan ”För evigt unga” 2014, men sedan dess har det mest kommit ett gäng singlar. Kan vi förvänta oss en fullängdare snart?

– Inte inom kort, svarar Jutte snabbt. Vi har inget datum eller ens en årstid planerad för något sådant, men det kan kanske sluta i en platta. Men vi vill inte lova något. Det är singlar vi brinner för just nu, fortsätter han.

Hur mycket tid lägger ni på musiken?

– Det blir mycket att man bollar på telefon och mejl, sedan försöker vi boka studio typ varannan vecka. Det blir inte mycket mer än så, med familj och annat som ska hinnas med, säger Jutte.

– Som sagt, vi jobbar mycket på mejl och telefon en vanlig vecka. Vi har ju båda vanliga jobb att hinna med också. Så det blir mycket röstmemos, säger Chrippa.

Ni är ju aktuella med en ny singel och nu är ni här på 147 Festivalen och giggar, blir det mycket spelningar för er nu?

– Ja det har varit en del, men vi försöker fylla på ännu mer så här mot sommaren. Vi har lite gig inbokade. Det är alltid kul att komma ut och spela, säger Chrippa.

– Vi ska spela i Stockholm på Music Run i augusti. Det är första året som det arrangeras här i Sverige och det är ju redan ett stort arrangemang ute i Europa, så det kommer nog bli kul. Sedan är det lite gig inbokade runt om i Sverige. Luleå är nästa efter det här, 9 juni, fortsätter han.

Rawda Khadraoui

147 Festivalen

Musikhuset Lagret

Den här festivalen anordnas för första gången av Studiefrämjandet och av Musikhuset Lagret som ligger här i Storvreten. Vad är er koppling till Lagret och hur kommer det sig att ni är här?

– För det första så jobbade jag här ett tag, i studion. För det andra så var det Studiefrämjandet som gav oss chansen att använda studion här på Lagret, både för att repa och för att kunna spela in våra första singlar, säger Chrippa.

– Vi gjorde ju första singeln Stället där vi bor med Dalenbarn här. Även låten Södra sidan började vi faktiskt att spela in här. Det är många låtar som haft sin grund här på Lagret och det är tack vare att Studiefrämjandet lät oss använda studion, som de finns. Annars vet man inte vad som hade hänt, fortsätter han.

– Jag tror faktiskt inte att det hade blivit av annars, fyller Jutte på och tittar lite frågande på sin kollega och vän.

– Nej, det tror inte jag heller, svarar Chrippa.

Musikhuset Lagret är en fritidsgård och ett musikhus för unga med musikdrömmar i Storvreten, Tumba. Där finns studio, replokaler och ett stort antal förebilder. Flertalet av ledarna håller själv på med musik och har du tur kanske du springer på rapparen Rawda där. Hon är en av flera talangfulla tjejer som bjöds in till Linda Piras remix av Knäpper mina fingrar och senare deltog på Ladies first på Dramaten.

– Det här stället är så jävla grymt, säger Chrippa.

– Än i dag är vi här och repar, för att det är så mycket kärlek. Det är helt fantastiskt att få chansen och få tillgång till allt som behövs för att någon tror på en, säger Jutte.

Jag blev lite chockad första gången jag fick pengar.

SAMI-pengar

Som ni vet, så jobbar SAMI med upphovsrätt och samlar in ersättning till artister och musiker när deras inspelningar används av andra. Vad har det för betydelse för er, och får man ens pengar som hiphop-artist?

– Ja, men faktiskt. Jag blev lite chockad första gången jag fick pengar. Vi hade ju inte reggat oss på SAMI från början, så när vi gjorde det efter ett par år så märkte vi att det kom in lite. Alla pengar är ju välkomna, säger Jutte.

– Det är många bäckar små. Jag vet inte hur många gånger som man tar ledigt från jobbet för att dra ut och spela eller kanske dra till studion. Samtidigt vrider och vänder man på familjetid, så det är klart att de pengar som kommer in betyder något och det är skitbra, fyller Chrippa in.

– Det är viktigt, avslutar Jutte.

Avslutningsvis hur ser framtidsplanerna ut?

– Det blir som sagt en del spelningar i sommar, men det kommer att bli en hel del studio också faktiskt. Vi håller på med ett nytt spår som vi ska göra klart ikväll förhoppningsvis och sedan har vi två… tre… kanske fyra… låtar på gång, säger Jutte.

– Vi får se var det mynnar ut, skrattar Chrippa.

Vem vet, kanske slutar det med en platta senare i höst eller mot vintern. Men till dess kan ni hålla reda på var killarna spelar under sommaren genom att följa deras officiella sida på Facebook @SodraSidanOfficiell.

Annika Hiltunen

Christopher ”Chrippa” Wahlberg

Daniel ”Jutte” Jutterström