Meny

Steam Hotel vann Guldnoten 2021: ”Allt handlar om att skapa stämning”

I den över 100 år gamla byggnaden som från början var Västerås ångkraftverk huserar idag Steam Hotel. En ångande destination med utsikt över Mälaren där gäster kan njuta av mat, dryck, aktiviteter och musik. Nyligen tilldelades Steam Hotel utmärkelsen Guldnoten 2021 av SAMI för sitt välarbetade musikkoncept. Jenny Bark, hotellchef på Steam Hotel, berättar om musikens betydelse för atmosfären på hotellet.

Johanna Westberg, Key Account Manager på SAMI, (till höger) överlämnar diplom för Guldnoten 2021 till Jenny Bark, Hotel Manager på Steam Hotel (till vänster)

På Steam Hotel är musiken en central del av det unika koncept som hela verksamheten genomsyras av. Den förstärker känslan i hotellets miljöer och bidrar till helhetsupplevelsen för hotellets gäster. Jenny Bark har varit hotellchef på Steam Hotel sedan 2019 och sitter även i ledningsgruppen.

– Vi har byggt ett helhetskoncept och musiken är en stor del av det. Allt handlar om att skapa stämning. Det är när musiken spelar tillsammans med dofterna och ljuset som känslan kommer – det är där den riktiga atmosfären finns.

 

Den vackra tegelbyggnaden med de fyra stora ångpannorna påminner hotellets besökare om en svunnen tid. 1920-talets flärd är har varit en stor källa till inspiration när destinationens koncept tagits fram.

– Tanken är att man som gäst ska komma hit och inte behöva tänka på något annat i 48 timmar. 1920-talet är ett återkommande tema i allt från personalens kläder till jazzmusiken i högtalarna och doft- och ljussättningen i lokalerna. Det är en helhet som tillsammans förstärker den stämning som vi vill att gästen ska känna – det är kärnan av vårt varumärke, säger Jenny.

Allt handlar om att skapa stämning. Det är när musiken spelar tillsammans med dofterna och ljuset som känslan kommer – det är där den riktiga atmosfären finns.

Steam Hotel vann SAMI:s utmärkelse Guldnoten 2021 som tilldelas en verksamhet som använder sig av upphovsrättsskyddad musik på ett aktivt, hållbart och uppfinningsrikt sätt för att driva sin verksamhet framåt. Steam Hotel tilldelades priset för ett väl genomtänkt musikkoncept som både förhöjer gästernas upplevelse och skapar trivsel för personalen.

– Var du än är på Steam Hotel så har du musiken med dig. Vi har musiksatt varje hiss och korridor, berättar Jenny.

Det finns en tanke bakom varje låtval – en känsla som vi vill förmedla

Spellistorna är anpassade för varje avdelning och olika zoner i huset. Det sker också skiftningar i musiken över dygnet.

– Är du i vår pool club eller i eldrelaxen så är det en viss stämning på musiken. Är det morgon och du ska äta frukost är det en annan. Det finns en tanke bakom varje låtval – en känsla som vi vill förmedla. Överlag på morgonen är musiken lugnare på hotellet, det ska ge dig en god och harmonisk start på dagen. Det skiftar sen under dagens gång och i baren på våning 18 en fredagskväll blir det mer tempo i musiken och lite andra låtar. Men allt hänger ihop. De största variationerna är i volym och tempo, men genren – jazz – är återkommande.

Det händer att det blir för bra stämning!

Det är inte bara gästernas upplevelse som påverkas av vad som spelas i högtalarna. Musiken är dessutom en bidragande faktor till en härlig arbetsmiljö för hotellets medarbetare.

– Man märker att personalen får energi av musiken och hela atmosfären. Musiken har blivit mycket viktig och något som många uppskattar, ibland lite för mycket, tillägger Jenny och skrattar. Det händer att personalen ibland drar upp volymen för högt – då kan det bli för bra stämning!

Personalen på Steam Hotel bär uniformer inspirerade av 1920-talet och Jenny beskriver hur kläderna tillsammans med miljöerna och musiken bidrar till känslan av att kliva in i en roll.

– Våra gäster kommer ju ofta till oss för att fira något, det är ett ”special occasionoch vi vill att våra medarbetare ska ha samma känsla. När de kommer till jobbet är det som att de kliver upp på en scen. De som jobbar hos oss är som en familj och det finns en stolthet som miljön och musiken är en viktig del av.

Att Steam Hotel har musikavtal med SAMI tycker Jenny är en självklarhet.

– För oss är det såklart jätteviktigt att stötta artister och musiker, det är det minsta vi kan göra när vi och våra gäster får ta del av musiken!

 

Förutom den särskilt kurerade musiken kommer det ofta DJ:s och artister och gästspelar. Nu vill hotellet skapa ännu fler musikupplevelser, berättar Jenny.

Grand Events är en ny satsning där vi har scenföreställningar och spelningar med artister. Sen har vi också Music Dinner Club, vilket är ett mer intimt koncept där du äter middag till livemusik. Vår ambition är att fler ska komma till oss och njuta av musiken, inte bara våra hotellgäster.

 

Att ta emot utmärkelsen Guldnoten 2021 har bidragit till motivationen bakom musiksatsningarna.

– För oss är det jättekul att få det här priset. Det visar att vi gör något rätt. Nu är vi väldigt sugna på att fortsätta på det här spåret och se hur vi kan fortsätta använda musik för att förbättra upplevelsen av hotellet!