Meny

Thomas Stenström: ”Ted-stipendiet startade min karriär”

Artisten Thomas Stenström fick Gärdestadstipendiet för 10 år sedan. Han säger själv att utan det erkännandet hade han inte varit artist idag:
– Det var första gången någonsin jag fick bekräftelse på att det jag gjorde var värt något.

Det var första gången jag visade två låtar och det var första gången någon sa att det var bra.

Thomas Stenström är idag en etablerad och framgångsrik artist och låtskrivare. Han har fyra album bakom sig, han drar fulla hus och spelas flitigt på radio. Under våren har han dessutom en EP på gång.

– Jag har faktiskt så roligt. Om jag ser tillbaka så trodde jag nog inte att jag hade så mycket musik i mig. Det går så lätt att skapa nu, säger han.

Men det har inte alltid varit så. För 10 år sedan jobbade han på Coop och hade inget större hopp om att någonsin kunna försörja sig på den musik han skrev mer eller mindre i hemlighet. Men han tog mod till sig och skickade in två låtar till Ted Gärdestadstipendiet. Där förändrades allt.

– Jag hade skrivit en massa låtar på svenska sedan jag var tonåring som jag inte låtit någon lyssna på. De handlade om ångest och sånt. Det var första gången jag visade två låtar och det var första gången någon sa att det var bra.

Att också Ted Gärdestads bror och samarbetspartner Kenneth visade sin uppskattning betydde särskilt mycket.

–  Han är ju så fantastiskt bra på att skriva texter.

Erkännandet och inte minst prissumman på hundra tusen kronor gav Thomas Stenström mod och möjlighet att satsa helhjärtat på sin musik. Han ägnade sommaren åt sitt band och sina låtar, han hyrde studiotid och karriären tog fart.

– När jag fick beskedet hade jag bokstavligen bara hundra kronor kvar på kontot. Där jag kommer ifrån så är pengarna verkligen slut när man säger att de är det. Det finns inget sparkonto att ta av. Så när jag, 22 år gammal, plötsligt fick hundra tusen insatt på kontot så sa jag bara ”Fuck you, Coop. Nu ska jag spela med mitt band”.

När jag, 22 år gammal, plötsligt fick hundra tusen insatt på kontot så sa jag bara ”Fuck you, Coop. Nu ska jag spela med mitt band.”

Vad var det då som fick den unga mannen med vacklande självförtroende att skicka in sina låtar för tävlan om stipendiet? Svaret finns i musikerkollegorna Joakim Linder och Joel Humlén som fick stipendiet året innan Thomas.

 – Vi är gamla kompisar från Uddevalla och de är mycket mer framåt än jag. Så om de inte hade fått det hade jag aldrig sökt det. Jag är oerhört tacksam för att de sporrade mig. Och vi följs fortfarande åt. Jag och Jocke samarbetar fortfarande.

Stipendiet

Gärdestadstipendiet delas ut varje år till en eller flera unga musiker som skriver vis- och populärmusik på svenska.

Stiftelsen grundades av Ted Gärdestads bror Kenneth Gärdestad tillsammans med Janne Schaffer.

Priset administreras av SAMI.

Vad hände med låtarna som gjorde att han fick det där avgörande stipendiet för tio år sedan?

– Jag spelade aldrig in dem och det kommer aldrig att hända heller. Jag var visserligen 22 år gammal men jag var en sån late bloomer. Man växer och nu känns de fruktansvärt tonåriga.

Ted Gärdestadstipendiets syfte är att stödja, uppmuntra och uppmärksamma unga oetablerade låtskrivare och sångare att utveckla sin egen musikaliska originalitet. I bästa fall kan det vara starten på en väldigt framgångsrik karriär som musiker och artist. Så som det gjorde för Thomas Stenström.