Meny

Ulf Karlsson: ”En jäkla tur att jag blev medlem i tid”

Musikern Ulf Karlsson var nära att gå miste om en utlandsersättning på mer än 150 000 kronor från SAMI, för att han inte var medlem. Enligt Martina Andersson som är chef över avdelningen Juridik och Internationella Relationer på SAMI, är det inte ovanligt att okunskap och missuppfattningar leder till att artister och musiker missar utlandsersättningar som de har rätt till.

Ulf Karlsson har varit musiker i hela sitt liv. Han är gitarrist och har främst spelat jazzmusik med olika artister under åren. Låten Smilin’ Thru, som han både varit med och skrivit och spelat in, spelades mycket på radio i Holland förra året. Att låten gick så bra genererade en utbetalning från SAMI på drygt 150 000 kronor till Ulf.

– Jag har aldrig någonsin fått så mycket pengar för en låt.

Utbetalning kom som en total överraskning för honom. Ulf medger att han själv inte är så insatt i hur det fungerar när SAMI samlar in ersättningar för musik som har spelats i andra länder, och sedan betalar ut till artister och musiker i Sverige. Något som han känner igen hos flera av sina kollegor.

– Det finns säkert de som har benkoll, men min uppfattning är att kunskapen om utlandsersättningar bland musiker inte är så stor. När man börjar prata om sådana här saker verkar det som att de flesta har en oklar bild av hur det fungerar. I alla fall av de jag känner.

Martina Andersson är chef över avdelningen Juridik och Internationella Relationer på SAMI. Hon menar att man som artist och musiker inte behöver vara helt insatt i alla detaljer, men att det finns några viktiga saker man själv måste göra för att få de pengar man har rätt till.

– För det första behöver man ansluta sig till SAMI. Ser man till att anslutningen gäller “world wide” så bevakar SAMI ens rätt till ersättning även utanför Sverige, det vill säga när ens musik spelas i andra länder. SAMI måste nämligen ha ett internationellt mandat för att kunna kräva ersättning av den organisation som står för insamlingen i det andra landet, säger Martina Andersson.

Det är också viktigt att komma ihåg att ge SAMI så fullständig information som möjligt om de inspelningar man medverkat på, fortsätter hon:

– Reglerna för hur pengarna fördelas mellan de som är med på en inspelning, vilken typ av medverkan som ersätts och vilka inspelningar som omfattas av ersättning, kan skilja sig åt mellan olika länder. Därför behöver man ge oss all information man har om sina inspelningar, och inte bara den som är nödvändig för ersättningar i Sverige.

Att gå med i SAMI så tidigt som möjligt, och gärna i samband med att en inspelning släpps, är särskilt viktigt när låtarna spelas i andra länder. Det har att göra med att många av SAMI:s utländska systerorganisationer har betydligt tajtare deadlines vad gäller ersättningarna för musiken som spelas, än vad SAMI har.

– En vanlig missuppfattning är att alla organisationer kan reservera ersättningar i tio år, så som vi gör i Sverige. Men organisationer i de flesta andra länder kan bara reservera ersättningar i tre till fem år. Blir man medlem efter att en  sådan deadline gått ut kan man inte få sina pengar, säger Martina Andersson.

Musikern Ulf Karlsson är en av de som inte hade någon koll på att olika länder har olika lång tid på sig att samla in ersättningar.

– Jag hade bara en jäkla tur som blev medlem i tid. Jag visste inget om att det fanns olika deadlines och hade lika gärna kunnat vänta så länge att gå med i SAMI att jag hade missat pengarna, säger Ulf Karlsson.

Trots att Ulf var verksam musiker i många år innan han själv blev medlem i SAMI, vill han nu slå ett slag för att fler av hans kollegor ska gå med för att inte missa några ersättningar för musiken som spelas.

– Man vet uppenbarligen aldrig när och var musiken dyker upp någonstans, säger han.