Meny

”Våga släppa gamla spår”

Det är 15 år sedan krögaren Fredrik Eriksson och partners köpte villan i Långbro park, och Långbro Värdshus har nästan lika länge varit en av SAMI:s kunder. I år har de som många andra drabbats av följderna av Covid 19, men lyckats vända det till något positivt. Vi fick chansen att ställa några frågor till Fredrik Eriksson för att få veta mer om hur de hanterat pandemin och restriktionerna.

Krögare Fredrik Eriksson
Foto: Tina Axelsson

Hur har ni ställt om er verksamhet på grund av pandemin?

– Vår första reaktion på restriktionerna var att nu ska vi lösa det här tillsammans. Vi ska teama upp och se möjligheter och inte hinder – även om det så klart fanns massor av hinder! Men vi var på väg in i vårsäsongen och tänkte istället: Hur mycket kan vi utnyttja att vi kan vara ute? Så vi ökade utbudet med mat utomhus.

– Vi satsade också på take-away och anpassade priserna, vilket genast blev mycket populärt. Vi har fått många nya gäster bland de som sitter hemma och jobbar. De har hittat hit för att äta lunch och slippa laga all mat hemma. Väggarna där hemma blir påträngande till slut och några tar med datorn och sitter kvar en stund efter lunchen och jobbar. Andra tar med en kompis för att få lite sällskap eller går ut med familjen på kvällen.

– Tidigare brukar vi stänga 4-5 veckor på sommaren, men i år höll vi öppet för både lunch och middag hela sommaren. Det blev mycket välbesökt och vi har faktiskt ökat vår omsättning i år.

Hur har förändringarna tagits emot hos kunderna?

– Vi har redan från början fört en dialog med kunderna i sociala medier, för att informera om vilka åtgärder vi vidtagit. Vi har också varit noga med att vara närvarande själva och agerat värdar – inte vakter – på plats för att försöka få folk att följa restriktionerna. Gästerna är väldigt nöjda och tycker vi är duktiga, men vi vill verkligen tacka alla våra gäster, det är de som är förutsättningen för verksamheten.

Vi ska fortsätta driva restaurang och vi ska rädda en arbetsplats

Hur har personalen reagerat? 

– Den här erfarenheten har faktiskt stärkt vårt team på ett otroligt fint och trevligt sätt. Vi bestämde oss för att vi ska göra den här resan tillsammans, att vi ska fortsätta driva restaurang och rädda en arbetsplats.

– Jag har sett till att vara mer operativ och närvarande hos personalen, haft täta möten med konkret information så att alla ska veta vad vi gör och att vi ska vara väldigt tydliga utåt. Det fanns ett stort behov av möten och information från personalens sida. Och inför semestrarna var det till och med flera som sa: ”Snälla vi kan väl ha ett stormöte till inför semestern så alla vet vad som gäller.”

– Vi har fått en bättre och ännu starkare sammanhållning, och en del av det kan nog bero på att vi gjort mycket hållbarhetsarbete tidigare som ger utväxling nu. Vi har jobbat i flera år med Krogkoden – en digital handbok där man kommer överens om värderingar och hur man levererar mot gäster, hur vi beter oss både internt och externt.

Hur ser den närmaste framtiden ut? Tar ni med er några lärdomar? 

– Ja, vi kommer helt klart att ha öppet hela sommaren även nästa år och öppnar inte vår grill igen. Istället blir det en vinbar och större flexibilitet med menyerna.

– Nu är det dags att flytta in och vi försöker förlänga utesäsongen med värmare. Man får jobba med flera olika spår hela tiden och ta sikte på hur det ska kunna fungera framöver. Nu siktar vi på julbord utomhus i tält, med större och bredare platser vid borden och färre gäster.

– Vi börjar också fundera redan nu på var vi är 2021. Kanske kommer vi att få se en ny flexibel arbetsvardag. Så hur ser framtidens arbetsplats ut och hur ska restauranger passa in i det?

Fredriks tips

  • Följ regelverket!
  • Våga tänka nytt
  • Engagera hela teamet
  • Tydligt och närvarande ledarskap
  • Sätt realistiska mål
  • Håll energin positiv

Har du några tips till andra som kämpar med sin verksamhet i Coronatider?

– Till att börja med är det så klart viktigt att följa regelverket och restriktionerna. För att komma framåt behöver man också våga tänka nytt och engagera hela teamet till att klara det här. Det krävs ett tydligt och närvarande ledarskap, där man hela tiden informerar om vad som gäller och hur det går.

– Att sätta realistiska mål och inse att vi kommer att tappa en del, men hålla energin positiv är lösningen. Alla har så klart olika förutsättningar, men våga släppa gamla spår och testa nya lösningar, där finns framgången!