Meny

Det går alltså inte att säga i förväg hur mycket pengar du kommer att få för din låt, eftersom det beror på hur mycket din låt har spelats och hur mycket pengar SAMI samlat in under året. Varje spelminut har dessutom olika värde beroende på var låten har spelats.

Rollkoder
Rollkoden visar vilken roll du haft på inspelningen, till exempel om du är soloartist, musiker eller dirigent. På SAMI-listan fyller du i vilken roll varje medverkande haft på inspelningen – en roll för varje låt och varje person. Du kan se alla rollkoder och vilka poäng de ger i pdf:en nedan.

Vill du veta mer? Fördjupa dig i de nya reglerna kring rollkoder och poängsystem här →

Så här beräknar vi din ersättning:

  1. Du anger vilken roll du hade vid en inspelning när du skickar in dina SAMI-listor. Det ger dig en specifik rollkod med poäng
  2. SAMI tar emot spelrapporter löpande från bland andra radio och tv med uppgifter om vilka låtar som spelats och hur många minuter, samt försäljningsstatistik från Ifpi.
  3. Spelrapporterna matchas mot medverkande och rollkoder i vår databas
  4. Rollkodens poäng multipliceras med antal spelade minuter och ger en totalpoäng
  5. Årets insamlade pengar fördelas sedan på artisters och musikers totalpoäng
  6. Ersättning betalas ut

För artister och musiker som är anslutna till sällskap i andra länder vidarebefordras ersättningen till respektive systersällskap, som i sin tur betalar ut den till sina medlemmar.

Läs mer i SAMI:s stadgar

19§ Allmänna principer om avdrag från insamlade ersättningar
20§ Allmänna principer för fördelning av ersättningar insamlade i Sverige
21§ Allmänna principer för användning av ersättningar som inte kan betalas ut