Meny

ARTISTER & MUSIKER

SAMI bevakar din upphovsrätt och ser till att du får betalt för ditt arbete. Över 40 000 artister och musiker är redan anslutna. Gå med du också!

”Administrativa verksamheter kommer aldrig att vara intressanta av sig själva”

Nisj

Gå med i SAMI

Gå med i SAMI och registrera dina låtar. Då bevakar vi dina rättigheter och samlar in ersättning för att din musik spelas offentligt.

Vill du veta mer?

Så här går det till

Du har rätt till ersättning när din musik spelas i offentliga sammanhang. Läs mer om anslutning, villkor, medlemskap och arvsrätt.

Hur mycket pengar får jag?

Din ersättning baseras på din roll vid inspelningen, antal spelade minuter och den totala insamlingen. Läs mer om rollkoder och fördelningsregler.

Vad gäller utomlands?

Du kan få ersättning när din musik spelats i andra länder, men då måste du vara ansluten hos oss. Läs mer om hur utlandsersättningar fungerar.

Reklamation

Vi gör vårt yttersta för att du ska vara nöjd och följer självklart alla de regelverk som finns. Ibland kan det ändå gå fel. Läs mer om reklamation.

Vanliga frågorVisa alla frågor

Hur mycket pengar får jag när min låt spelas på radio?

Din ersättning beräknas utifrån flera faktorer som rollkoder, antal spelade minuter och den totala summan pengar SAMI samlat in under året. Vi kan alltså inte säga i förväg hur mycket pengar du kommer att få för din låt, eftersom det beror på hur mycket din låt har spelats och hur mycket pengar SAMI samlar in. Läs mer om rollkoder och fördelning

Hur för jag över min ersättning till mitt företag?

Om du vill att din SAMI-ersättning ska betalas ut till ditt eget företag så kan Medlemsservice hjälpa dig med detta. Fyll i en blankett för överlåtelse till eget företag och skicka till medlemsservice@sami.se. Bifoga en kopia av din F-skattsedel eller ditt registerutdrag (f d momsregistreringsbevis).

Får man ersättning för livemusik?

Sami samlar inte in ersättning för livemusik. Det gör Stim, så kontakta dem så hjälper de dig.

Om du är arrangör och har för avsikt att spela inspelad musik mellan liveakterna eller kanske i foajé, restaurang eller liknande, ska du teckna avtal för detta med oss. Kontakta Försäljning och marknad så hjälper de dig.

Försäljning och Marknad: 08-453 34 80, marknad@sami.se

 

Har jag rösträtt på stämman?

Alla som har medverkat på en inspelning kan ansluta sig till Sami. Om du dessutom vill bli medlem och kunna rösta på Samis föreningsstämma behöver du ansöka om det genom att skicka en skriftlig ansökan med post, som du har undertecknad och fått bevittnad.
Beslut om medlemskap tas av styrelsen på nästkommande styrelsemöte.

De krav som ställs för att kunna bli medlem och rösta är att du först anslutit dig till Sami och att du har fått ersättning vid två utbetalningstillfällen. Du ska också själv stå som innehavare av rättigheterna.

Om du var röstberättigad och kunde rösta på föreningsstämman i November 2017, behåller du ditt medlemskap och kan rösta på samma sätt som förut.

Vad är en självfaktura?

När du får ersättning från Sami använder vi oss av så kallad självfakturering. Det innebär att vi både ställer ut din faktura och betalar ut fakturabeloppet till dig. Du som artist/musiker behöver därför inte skicka en faktura till oss för att få din ersättning.

Trots att det är Sami som ställer ut fakturan är det du som ansvarar för att faktureringen är korrekt. Om du har fått en självfaktura som du anser är felaktig kontakta Samis ekonomiavdelning, ekonomi@sami.se, snarast för att ändra faktura. Din självfaktura kan du skriva ut på Mina Sidor.

Vad är en rollkod?

De som medverkar på en inspelning har oftast olika funktion eller roll, som till exempel musiker, dirigent, soloartist. Varje sådan roll har en egen kod som anges på SAMI-listan. Beroende på vilken roll man haft på inspelningen får man sedan en viss poäng som är med och avgör vilken ersättning som slutligen ska betalas ut.

På SAMI-listan fylls varje medverkandes rollkod i för varje låt. En person kan bara ha en rollkod per låt. Läs mer om rollkoder här. 

Vad är SAMI-listan?

SAMI-listan är en förteckning över de personer som har varit med på en inspelning. Där framgår bland annat vilka roller alla på inspelningen har (det vill säga om man medverkat som till exempel musiker, dirigent eller soloartist).

Det är viktig information för oss eftersom din roll på inspelningen ligger till grund för din ersättning. När vi får in en SAMI-lista registrerar vi låtarna i vår databas. Spelas din musik sedan offentligt vet vi precis vilka låtar du har medverkat på och hur, och du kan få betalt för ditt arbete.

Fyll i en SAMI-lista här

Vad är skillnaden mellan SAMI och Stim?

Vi företräder olika rättighetshavare. SAMI företräder artister och musiker – utövarna som spelar och sjunger på en låt. Stim företräder musikskaparna som har skrivit text och musik. Upphovsrättslig ersättning måste betalas till båda organisationerna.