Meny

ARTISTER & MUSIKER

När du varit med på en inspelning har du rätt att få betalt när dina låtar spelas offentligt. Gå med i SAMI och registrera dina låtar. Vi samlar in din ersättning när låtarna spelas.

Vill du veta mer?

Så här går det till

Du har rätt till ersättning när din musik spelas i offentliga sammanhang. Läs mer om anslutning, villkor, medlemskap och arvsrätt…

Hur mycket pengar får jag?

Din ersättning baseras på din roll vid inspelningen, antal spelade minuter och den totala insamlingen. Läs mer om rollkoder och fördelningsregler…

Vad gäller utomlands?

Du kan få ersättning när din musik spelats i andra länder, men då måste du vara ansluten hos oss. Läs mer om hur utlandsersättningar fungerar…

Reklamation

Vi gör vårt yttersta för att du ska vara nöjd och följer självklart alla de regelverk som finns. Ibland kan det ändå gå fel. Läs mer om reklamation…

Aktuellt

Juniutbetalningen

Dags för utbetalning

Axel Lundström och Love Rönnlund utses till årets Gärdestadstipendiater

Vanliga frågor Visa alla frågor

Hur mycket pengar får jag när min låt spelas på radio?

Din ersättning beräknas utifrån flera faktorer som rollkoder, antal spelade minuter och den totala summan pengar SAMI samlat in under året. Vi kan alltså inte säga i förväg hur mycket pengar du kommer att få för din låt, eftersom det beror på hur mycket din låt har spelats och hur mycket pengar SAMI samlar in. Läs mer om rollkoder och fördelning

Hur för jag över min ersättning till mitt företag?

Om du vill att din SAMI-ersättning ska betalas ut till ditt eget företag så kan Medlemsservice hjälpa dig med detta. Fyll i en blankett för överlåtelse till eget företag och skicka till medlemsservice@sami.se. Bifoga en kopia av din F-skattsedel eller ditt registerutdrag (f d momsregistreringsbevis).

Får man ersättning för livemusik?

SAMI samlar inte in ersättning för livemusik. Det gör Stim, så kontakta dem så hjälper de dig.

Om du är arrangör och har för avsikt att spela inspelad musik mellan liveakterna eller kanske i foajé, restaurang eller liknande, ska du teckna avtal för detta med oss. Kontakta Försäljning & Marknadskommunikation så hjälper de dig.

Försäljning & Marknadskommunikation: 08-453 34 80, marknad@sami.se

 

Har jag rösträtt på stämman?

Alla som har medverkat på en inspelning kan ansluta sig till SAMI. Om du dessutom vill bli medlem och kunna rösta på SAMI:s föreningsstämma behöver du ansöka om det genom att skicka en skriftlig ansökan med post, som du har undertecknad och fått bevittnad.
Beslut om medlemskap tas av styrelsen på nästkommande styrelsemöte.

De krav som ställs för att kunna bli medlem och rösta är att du först anslutit dig till SAMI och att du har fått ersättning vid två utbetalningstillfällen. Du ska också själv stå som innehavare av rättigheterna.

Om du var röstberättigad och kunde rösta på föreningsstämman i november 2017, behåller du ditt medlemskap och kan rösta på samma sätt som förut.

Vad är SAMI-listan?

SAMI-listan är en förteckning över de personer som har varit med på en inspelning. Där framgår bland annat vilka roller alla på inspelningen har (det vill säga om man medverkat som till exempel musiker, dirigent eller soloartist).

Det är viktig information för oss eftersom din roll på inspelningen ligger till grund för din ersättning. När vi får in en SAMI-lista registrerar vi låtarna i vår databas. Spelas din musik sedan offentligt vet vi precis vilka låtar du har medverkat på och hur, och du kan få betalt för ditt arbete.

Fyll i en SAMI-lista här

Vad är en ISRC-kod?

ISRC är en förkortning och står för International Standard Recording Code. En ISRC-kod är en unik kod som alla inspelningar ska förses med, ungefär som ett personnummer.

Koden möjliggör identifieringen av låtar och en låt behåller alltid samma kod även om den återanvänds på till exempel en samlingsplatta. Spelas låten in på nytt räknas detta som en ny inspelning och får ett nytt ISRC-nummer.

ISRC-koden följer en internationell standard som består av tolv bokstäver och siffror i kombination. Koden består av tolv alfanumeriska tecken som identifierar:

  • Ursprungsland för rättighetshavare
  • Bolagskod
  • Inspelningsår
  • Inspelningsnummer och spåridentitet

 

I Sverige är det Ifpi som hanterar dessa koder.

Vad är en rollkod?

De som medverkar på en inspelning har oftast olika funktion eller roll, som till exempel musiker, dirigent, soloartist. Varje sådan roll har en egen kod som anges på SAMI-listan. Beroende på vilken roll man haft på inspelningen får man sedan en viss poäng som är med och avgör vilken ersättning som slutligen ska betalas ut.

På SAMI-listan fylls varje medverkandes rollkod i för varje låt. En person kan bara ha en rollkod per låt. Läs mer om rollkoder här. 

Vad är en självfaktura?

När du får ersättning från SAMI använder vi oss av så kallad självfakturering. Det innebär att vi både ställer ut din faktura och betalar ut fakturabeloppet till dig. Du som artist/musiker behöver därför inte skicka en faktura till oss för att få din ersättning.

Trots att det är SAMI som ställer ut fakturan är det du som ansvarar för att faktureringen är korrekt. Om du har fått en självfaktura som du anser är felaktig kontakta SAMI:s ekonomiavdelning, ekonomi@sami.se, snarast för att ändra faktura. Din självfaktura kan du skriva ut på Mina Sidor.

Vad är det för skillnad på SAMI och Stim?

Den största skillnaden mellan SAMI och Stim är att vi företräder olika rättighetshavare:

SAMI företräder artister och musiker – alltså utövarna som spelar och sjunger på en låt.

Stim företräder musikskaparna som har skrivit text och musik till en låt.

När du spelar musik i din verksamhet måste du betala upphovsrättslig ersättning till båda organisationerna.

Kontakt

Telefon: 08-453 34 37
E-post: medlem@sami.se

Telefontider: Måndag-fredag 10-16
Lunchstängt: 12-12.30