Meny

SAMI-LISTAN

SAMI-listan är en förteckning över vilka som är med på en inspelning. Där framgår vilka som medverkar på varje låt och vilken roll de har – till exempel musiker, dirigent eller soloartist. Den är också en värdehandling eftersom din roll på inspelningen direkt påverkar din ersättning. När vi får in en SAMI-lista registrerar vi låtarna i vår databas. Och när din musik sedan spelas vet vi precis hur du har medverkat, så att du kan få betalt för ditt arbete.

 

Så fyller du i SAMI-listan

Skivinformation

Här ger du listan en titel och fyller i de data som gäller för alla låtarna på listan – till exempel grupp eller artist, inspelningsår, label och katalognr. Om du registrerar enskilda låtar får du fylla i detta för varje låt.

Låtinformation

Nu kan du lägga till en låt på din lista. När du registrerar ett album följer skivinformationen med för varje låt. Så det du ska lägga till är titel, ISRC-kod och låtlängd. Ja, och vilka som medverkar förstås.

Medverkande

Lägg till de som medverkar direkt ur SAMI:s register – sök på namn, pseudonym, personnr eller IPN. Hittar du inte kan du lägga till en person själv om du har namn, personnr och e-post. Välj roll och instrument för varje person.

Skicka in!

När du sparat ner all information om alla medverkande för alla låtar skickar du in SAMI-listan till oss. När vi registrerat den i vårt system hittar du den i din diskografi, på Mina Sidor.

Snabbhjälp

Vanliga frågor Visa alla frågor

Vad är SAMI-listan?

SAMI-listan är en förteckning över de personer som har varit med på en inspelning. Där framgår bland annat vilka roller alla på inspelningen har (det vill säga om man medverkat som till exempel musiker, dirigent eller soloartist).

Det är viktig information för oss eftersom din roll på inspelningen ligger till grund för din ersättning. När vi får in en SAMI-lista registrerar vi låtarna i vår databas. Spelas din musik sedan offentligt vet vi precis vilka låtar du har medverkat på och hur, och du kan få betalt för ditt arbete.

Fyll i en SAMI-lista här

Vad är en ISRC-kod?

ISRC är en förkortning och står för International Standard Recording Code. En ISRC-kod är en unik kod som alla inspelningar ska förses med, ungefär som ett personnummer. I Sverige är det Ifpi som hanterar dessa koder.

Koden möjliggör identifieringen av låtar och en låt behåller alltid samma kod även om den återanvänds på till exempel en samlingsplatta. Spelas låten in på nytt räknas detta som en ny inspelning och får ett nytt ISRC-nummer.

ISRC-koden följer en internationell standard som består av tolv bokstäver och siffror i kombination. Koden består av tolv alfanumeriska tecken som identifierar:

Ursprungsland för rättighetshavare
Bolagskod
Inspelningsår
Inspelningsnummer och spåridentitet

Jag hittar inte alla musiker i SAMI:s register

De musiker du inte hittar vid sökningen i SAMI:s register får du lägga till manuellt – klicka på ”Registrera en ny medverkande”.

För svenska artister behöver du personnummer, namn och mailadress. För utländska musiker behöver du namn, födelsedag och nationalitet och maildress.

Hur anmäler jag de utländska musiker som medverkade?

Musiker som inte finns i SAMI:s register får du lägga till manuellt – klicka på ”Registrera en ny medverkande”. För utländska musiker behöver du uppge namn, födelsedag och nationalitet och maildress.

Vad är en rollkod?

De som medverkar på en inspelning har oftast olika funktion eller roll, som till exempel musiker, dirigent, soloartist. Varje sådan roll har en egen kod som anges på SAMI-listan. Beroende på vilken roll man haft på inspelningen får man sedan en viss poäng som är med och avgör vilken ersättning som slutligen ska betalas ut.

På SAMI-listan fylls varje medverkandes rollkod i för varje låt. En person kan bara ha en rollkod per låt. Läs mer om rollkoder här. 

Vilken rollkod ska jag välja?

Soloartist, gruppmedlem och musiker/vokalist kanske inte låter så klurigt, men SAMI:s rollkoder väcker ibland frågor. Låt oss reda ut några av de vanligaste problemen:

Orkestermedlem – Om t ex Göteborgs Symfoniker är med på en inspelning ska musikerna i orkestern registreras som orkestermedlemmar. Rollkoden ska inte användas för musiker i ett band/grupp (de ska registreras som gruppmedlem; exempel: ABBA, där Björn spelar gitarr och är gruppmedlem).

Körmedlem – Om exempelvis Orphei Drängar medverkar på en inspelning ska sångarna registreras som körmedlemmar. Rollkoden ska inte användas när en medverkande musiker sjunger (använd istället rollkoden musiker/vokalist).

Ljudande producent – är en producent som också spelar något instrument: keyboard, programmering, gitarr eller liknande. Observera att även programmering räknas som instrument.

Konstnärlig producent – är en utövande producent utan ljudande medverkan. Det är den konstnärliga påverkan i själva inspelningsögonblicket som omfattas av ersättningsrätten. Rollkoden omfattar inte tekniska insatser som mixning eller liknande åtgärder med en redan gjord inspelning. Rollkoden omfattar inte heller olika typer av insatser som sker före inspelningstillfället, exempelvis instruktioner till övriga medverkande.

Vad menas med instrumentgrupper?

De insamlande organisationerna har internationellt kommit överens om ett antal instrumentgrupper som ska användas, till exempel slagverk, sång eller sträng. Bas och gitarr hör till samma grupp medan gitarr och sång är två olika.

Samtliga instrumentgrupper:
• Keyboards
• Mechanical
• Percussion
• Strings
• Tuned percussion
• Vocal
• Wind
• Others

Får jag mer ersättning om jag spelat flera instrument?

Som musiker kan du få upp till två poäng om du spelat instrument från flera instrumentgrupper, är du gruppmedlem eller soloartist gör det ingen skillnad. Flera instrumentgrupper kan i vissa fall ge högre ersättning internationellt.

Vi har internationellt kommer överens om ett antal instrumentgrupper till exempel slagverk, sång eller sträng. Bas och gitarr är då samma grupp medan gitarr och sång är två olika.

Vad menas med en komplett lista?

Listan är komplett när alla som medverkade vid inspelningen finns med på listan. Markera listan som komplett när du anmält alla medverkande. Du ska inte markera listan som ej komplett för att ISRC-kod saknas på låtarna eller inte har ett albums katalognummer.

Hur anmäler jag en låt som spelats in utomlands?

Om du har medverkat på en inspelning utomlands måste du själv se till att vi får underlag som bekräftar detta för att kunna samla in din ersättning. För att vi enkelt ska kunna hitta dina pengar, behöver vi så mycket information som möjligt om inspelningen. Fyll i vårt formulär för utlandsinspelning, ta en kopia av omslaget där det framgår vilka som medverkar, och skicka alltihop till medlem@sami.se

Hur mycket pengar får jag när min låt spelas på radio?

Din ersättning beräknas utifrån flera faktorer som rollkoder, antal spelade minuter och den totala summan pengar SAMI samlat in under året. Vi kan alltså inte säga i förväg hur mycket pengar du kommer att få för din låt, eftersom det beror på hur mycket din låt har spelats och hur mycket pengar SAMI samlar in. Läs mer om rollkoder och fördelning

När kommer nästa utbetalning?

Vi gör fyra ordinarie utbetalningar under året. För 2024 gäller följande datum:

  • 26 mars
  • 18 juni
  • 26 september
  • 13 december