Meny

Soloartist, gruppmedlem och musiker/vokalist kanske inte låter så klurigt, men SAMI:s rollkoder väcker ibland frågor. Låt oss reda ut några av de vanligaste problemen:

Orkestermedlem – Om t ex Göteborgs Symfoniker är med på en inspelning ska musikerna i orkestern registreras som orkestermedlemmar. Rollkoden ska inte användas för musiker i ett band/grupp (de ska registreras som gruppmedlem; exempel: ABBA, där Björn spelar gitarr och är gruppmedlem).

Körmedlem – Om exempelvis Orphei Drängar medverkar på en inspelning ska sångarna registreras som körmedlemmar. Rollkoden ska inte användas när en medverkande musiker sjunger (använd istället rollkoden musiker/vokalist).

Ljudande producent – är en producent som också spelar något instrument: keyboard, programmering, gitarr eller liknande. Observera att även programmering räknas som instrument.

Konstnärlig producent – är en utövande producent utan ljudande medverkan. Det är den konstnärliga påverkan i själva inspelningsögonblicket som omfattas av ersättningsrätten. Rollkoden omfattar inte tekniska insatser som mixning eller liknande åtgärder med en redan gjord inspelning. Rollkoden omfattar inte heller olika typer av insatser som sker före inspelningstillfället, exempelvis instruktioner till övriga medverkande.