Meny

De flesta tycker att musiken gör dig mer produktivt i arbetet, men det beror också på musikval och artist. Musik på arbetsplatsen kan vara en kontroversiell fråga. Vissa älskar det, andra hatar det. Och när det gäller valet av musik kan det uppstå både irritation och konflikter.

LinkedIn och Spotify har i en ny undersökning tillfrågat 1 001 yrkesverksamma svenskar över hela landet om deras musikvanor på arbetet. Hela 68 procent av svenska yrkesverksamma lyssnar på musik på jobbet och samma antal tycker att musik på arbetsplatsen gör en mer produktiv.

Det skiljer sig dock mellan yrken, ålder och var i landet du är jobbar. I de äldre åldersgrupperna, och ju längre norrut i landet du kommer, desto mindre lyssnar man på musik. Dessutom är det helt naturligt svårare att spela musik i hälso- och utbildningsrelaterade yrken.

– Vi söker väl alla flow, det där tillståndet då man jobbar utan att tänka. Musiken har en viktig uppgift att både koppla bort det som stör, men också att förbättra motivation och koncentration. Utmaningen på en arbetsplats blir att hitta musik som tillfredsställer så många som möjligt, säger Lisa Gunnarsson, nordenchef på LinkedIn.

Popmusik mest populärt och Abba i topp

Pop är den mest accepterade musikstilen framför rock och klassisk musik. Abba toppar listan över den mest accepterade musiken på arbetsplatsen, medan artister som Eminem och Petter gör musik som man inte tycker hör hemma på jobbet.

För att undvika konflikter kring musik på jobbet har LinkedIn och Spotify tagit fram en spellista som baseras på tusentals jobbspellistor från runtom i Sverige. Lyssna på den här: Den ultimata spellistan för jobbet.

Fakta från undersökningen ”Musik på jobbet i Sverige”

Topp tre anledningar till varför man lyssnar på musik på jobbet:

 1. Den behåller min motivation (44,70%)
 2. Den ökar min kreativitet (41,40%)
 3. Den hjälper mig behålla lugnet (36,00%)

Topp tre sätt man lyssnar på musik på jobbet:

 1. Via hörlurar (36,60%)
 2. På radion (34,30%)
 3. Via högtalare (22,80%)

Topp tre musikgenrer som anses vara mest accepterade på jobbet:

 1. Pop (56,10%)
 2. Rock (28,40%)
 3. Klassisk musik (23,20%)

Topp tre artister som är mest accepterade att spela på jobbet:

 1. Abba (31,70%)
 2. Ed Sheeran (26,40%)
 3. Coldplay (22,60%)

Topp tre artister som är minst accepterade att spela på jobbet:

 1. Eminem (17,10%)
 2. Håkan Hellström (13,20%)
 3. Petter (10,20%)

Vill du också spela musik på din arbetsplats? Lär mer om hur musiken påverkar din verksamhet här och om din arbetsplats består av fler än 40 anställda – kan du teckna musikavtal redan i dag!