Meny
    sami.se » Nyhet »
  • Ted Gärdestad-stipendiet till Fanny Hultman

Fanny Hultman är låtskrivare, sångare och producent, och har bland annat fått en del uppmärksamhet för sina låtar ”Duktig” och ”Silvana”.
– Musikbranschen är väldigt ensam, man gör det för sin egen skull. Sitter ensam i studion. Att någon annan tycker det man gör är värdefullt – det är fett nice. Det gör att man orkar fortsätta pusha, säger Fanny Hultman.

Ted Gärdestad-stipendiet instiftades av Teds bror Kenneth Gärdestad och musikern och låtskrivaren Janne Schaffer strax efter Ted Gärdestads bortgång 1997. Syftet är att uppmuntra unga svenska låtskrivare.

I dagarna blev Ted och Kenneth Gärdestad invalda i Swedish Music Hall of Fame, vilket ytterligare understryker deras bidrag till den svenska musikskatten.

– Första gången jag hörde Teds musik tyckte jag att den stod ut och var originell. Fanny representerar precis samma sak: bra musik, texter och musik som sitter ihop – och en originalitet. Att hon dessutom är frispråkig och provokativ har jag inga problem med, tvärtom. Det behövs i dessa tider, speciellt att en kvinna gör det, säger Janne Schaffer.
Stipendiet har delats ut sedan 1999 och ges till svenska låtskrivare och artister under 25 år. Prissumman är i år 40 000 kronor. Det var Janne Schaffer själv som gav Fanny Hultman beskedet att hon tilldelats stipendiet.
– Janne Schaffer ringde mig. Bara det är ju konstigt. Min pappa har alltid gillat honom, och så ringde han bara sådär. Sen började det gå upp för mig vad det hela handlade om och då började jag typ fnissa. Men sen blev jag bara mer och mer peppad.

Stipendiet kommer att delas ut under en hyllningskonsert för Ted och Kenneth Gärdestad i Berwaldhallen i Stockholm den 27 maj.
För mer information kontakta
Ulrika Wendt, jurist, Sami
08-453 34 26, ulrika.wendt@sami.se