Meny

Love Rönnlund och Axel Lundström

Stiftelsen Ted & Kenneth Gärdestad Minnesfond delar varje år ut ett eller flera stipendier för att uppmuntra och stödja unga svenska låtskrivare och sångare. Stipendiet ska hjälpa stipendiaten att utveckla sin musikaliska originalitet inom vis- och populärmusik. Intresset för stipendiet har varit stort och juryn har fått arbeta intensivt för att lyssna igenom 180 låtar och studera lika många låttexter från de 90 ansökningar som kom in i år.

– I år har vi fått in så många bra ansökningar från lovande unga musiker, att det var svårt för juryn att få fram endast en stipendiat. Det gick helt enkelt inte att välja mellan Love och Axel, säger Erland Malmgren, som både är ledamot i SAMI:s styrelse och sitter i stipendienämnden.

Axel Lundström är 21 år, studerar i Uppsala och skapar all sin musik själv, från instrument och text till inspelning och mix. Han sökte stipendiet för att finansiera en utbildning inom musik, för att i framtiden kunna jobba med musiken på heltid. Axel sökte med låtarna ”Soldag” och ”Himbo”, och juryns motivering lyder:

Med sina cyniska och underfundiga texter om små ting i livet och användningen av nya ord ger Axel oss en inblick i en vardag som vi alla kan känna igen oss i. Axels låtar ”Soldag” och ”Himbo” har ett skönt eget sound som överraskar och där saxofonen sätter pricken över i:et.

– Jag är glad och stolt! Jag har själv svårt att ta min musik på allvar, men att belönas med ett stipendium betyder ju att någon gör det. Det blir ett bevis för att jag gjort något som faktiskt är bra – och det känns super, säger Axel.

Love Rönnlund är 24 år, kommer från Stockholm och studerar på Rockmusiklinjen. Han skriver svenska visor om död, depression, mobilberoende och livet som timanställd krogkille. Love sökte stipendiet med sina låtar ”Paragrafryttaridiot” och ”Hyllning till ornitologerna” för att finansiera sitt kommande album. Juryns motivering lyder:

Loves låtar ”Paragrafryttaridiot” och ”Hyllning till ornitologerna” är fyndiga i sina liknelser och ger mersmak. Båda låtarna fastnar och ger en känsla av Povel Ramel, Just D och Bo Kaspers Orkester i en skön blandning. Juryn tror att de kommer bli en del av vår framtida låtskatt.

– När jag fick veta att jag fått stipendiet kändes det som ett bombnedslag. Jag hade inte haft råd med nästa platta utan stipendiet. Så det känns stort att det nu blir en platta till, säger Love.

 

Om stipendiet:
Stipendiet instiftades strax efter Ted Gärdestads bortgång 1997 av Teds bror Kenneth Gärdestad, musikern/låtskrivaren Janne Schaffer samt juristen Richard Arvidsson. Varje år delar stiftelsen ut ett stipendium till en eller flera svenska låtskrivare och musiker under 25 år. Syftet är att uppmärksamma, uppmuntra och stödja unga icke etablerade sångare och låtskrivare inom vis- och populärmusik. Stipendiet ska hjälpa stipendiaten att förkovra sig och utveckla den musikaliska originaliteten inom nämnda genre. SAMI administrerar och delar ut stipendiet och stipendienämnden 2022 består av Erland Malmgren, Anders Neglin, Isabelle Gunnarsson, Erik Arvinder, Ulrika Wendt, Magnus Söderblom och Niklas Bäck.

Läs mer om stipendiet här