Meny

Från talangjakt i Gnesta till global framgång

Det svenska bandet The Mayries består av barndomsvännerna Sofi Lindblom och Matilda Ekevik, som började sitt musikskapande i tidig ålder genom bland annat covers på hitlåtar. För SAMI berättar de om passionen för akustiska toner, den kreativa skapandeprocessen och önskan att utforska nya musikaliska vägar i framtiden.  

Foto: Malin Poppy Darcy Mörner

Det är häftigt att vi kan göra nya varianter av originalen och ge människor chansen att upptäcka låtarna på nytt och kanske blir lite nykära i dem.

I dag har The Mayries en imponerande skara fans och hela 1,3 miljoner lyssnare varje månad på Spotify. När SAMI möter bandmedlemmarna Sofi Lindblom och Matilda Ekevik är vi nyfikna på hur intresset för musiken föddes, vilket leder oss tillbaka till deras allra första musikminnen. 

Musiken har alltid bara funnits där. Hemma har vi inspelade filmer där jag sjunger med till Carola och uppträder inför familjen. Min syster var med på ett hörn, men ärligt talat ville jag nog helst glänsa i rampljuset själv, säger Matilda och skrattar. 

 

Även Sofi minns tillbaka till ett starkt musikminne med en nostalgisk blick. 

I fjärde klass gick jag till skolans bibliotek för att låna en ny CD-skiva. Jag minns att jag sedan stod hemma och blickade ut genom fönstret samtidigt som jag hörde “With or Without You” med U2 för första gången. Att upptäcka en ny genre som jag knappt visste existerade var ett riktigt aha-ögonblick, berättar Sofi. 

Foto:  Malin Poppy Darcy Mörner

Vi spolar fram tiden till ögonblicket när musikduon tog sina första steg in i musikens värld, hemma i det lilla samhället Gnesta i Södermanland år 2002, när Sofi och Matilda bara var 14 år gamla. Här börjar resan genom en lokal talangjakt, som så småningom skulle leda vägen mot internationell uppmärksamhet. 

Det var självklart för oss att söka till tävlingen och göra det vi älskade mest som tonåringar – sjunga i stämmor! Såhär i efterhand var det en fantastisk möjlighet, eftersom det öppnade dörren till musikbranschen. Det var en inspirerande miljö där vi knöt många viktiga kontakter, fick spela in egna låtar, skriva åt andra artister och köra. Vi lärde oss mycket, förklarar Sofi. 

 

Trots att Sofi och Matilda skapat musik tillsammans sedan barnsben, var det först år 2010 som The Mayries officiellt såg dagens ljus. 

Vi behövde ett riktigt namn när vi började spela mer. Att kombinera våra födelsemånader, maj och februari, på engelska resulterade i namnet The Mayries något som visade sig vara krångligare för svenskar att uttala och stava än vi tänkt, men däremot klockrent för våra amerikanska fans, berättar duon med ett skratt. 

Lyssna på The Mayries på Spotify:

 

Några år senare fokuserar The Mayries ännu mer på att skapa akustiska covers, en respons på ökad efterfrågan från musikproducenter. Samtidigt som de framträdde live på lokala caféer, restauranger och festivaler, spreds bandets musik som en löpeld över hela världen genom streamingplattformar.   

Vi tycker att det är kul att experimentera med populär musik. Det är häftigt att vi kan göra nya varianter av originalen och ge människor chansen att upptäcka låtarna på nytt och kanske blir lite nykära i dem, trots att de tidigare tröttnat. Som när vi gjorde covern på “Rockabye” av Clean Bandit och gav den en annorlunda känsla. Då blev vi pepprade med komplimanger av personer som sa att de förstått innebörden i texten, som handlar om föräldraskap, på ett djupare plan, berättar Sofi.  

– Genom att bryta ner låtarna och tillföra något oväntat vill vi försöka presentera något annorlunda. Det är också kul att lyfta fram gamla godingar, så som vi gjorde med Bob Dylans EP eller Cyndi Laupers “Girls Just Want To Have Fun”, och introducera musiken för en publik som kanske ännu inte upptäckt den, fyller Matilda i.  

 

The Mayries musik har varit populär utanför Sveriges gränser sedan starten. Under 2023 spelades deras låtar mest i Spanien, tätt följt av Brasilien, USA, Filippinerna och Australien. 

Det är jättekul att vår musik tilltalar så många olika personer. Att vara medlemmar i SAMI är också en fantastisk bonus när vår musik spelas utomlands, eftersom de samlar in ersättning över hela världen. Att utbilda sig om musikrättigheter är superviktigt för att skapa förutsättningar att lyckas i branschen, och där har SAMI:s enkla informationsvideos varit ett viktigt verktyg för oss, säger Sofi. 

 

På frågan om vilka råd de skulle ge unga musiker som försöker få in en fot i musikbranschen, svarar Matilda: 

Det är klurigt att navigera i branschen, så kom ihåg att ingen fundering är för dum. Våga att ställa frågor, hur liten eller stor den än må vara. Att gå med i SAMI borde vara ett naturligt steg för alla, eftersom det är en plats där du både kan lära dig massor på egen hand och samtidigt känna dig trygg i att experter har stenkoll på din musik och den kompensation du har rätt till för ditt skapande. 

 

För The Mayries är framtiden full av drömmar. Just nu är de inne i inspelningen av en vaggvisa och har planer på att utforska musiken på nya sätt framöver. 

Vi skrev vaggvisan tillsammans med en amerikansk artist för några år sedan och kände starkt för den redan då. Nu vill vi spela in den på riktigt och göra ett större koncept kring temat, berättar Sofi. 

Det är ingen hemlighet att vi inspireras av att vi själva befinner oss i småbarnsåren med våra familjer. Det är befriande att det går att göra flera saker samtidigt och att det till och med kan tillföra nya lager till musiken. Men så fort vi får mer tid vill vi åka iväg och få ännu mer fokuserad låtskrivartid, skapa mer egen musik och så småningom göra fler livespelningar, avslutar Matilda.