Meny

Gärdestadstipendiaten Kajsa Åkeflo om musiken som livlina

Kajsa Åkeflo är en 23-åring artist från Hönö som fascineras av livets mysterier. Hon beskriver låtskrivande som en livlina och ser musiken som en kompis som förstår det hon själv inte kan förklara. Vi ställde några frågor till Kajsa om hennes musik, hur musikintresset väcktes och hur framtiden ser ut.

Här kan du lyssna på Kajsas ansökningslåt:

 

Grattis Kajsa, 2023 års mottagare av Gärdestadstipendendiet. Kan du berätta lite om dig själv?  

– Jag är låtskrivare och artist, men ibland känner jag mig mer som en konstnär eller poet. Jag älskar att betrakta allt utifrån och fascineras i princip varje dag över det faktum att vi finns till.  

Mitt inre är som ett spännande äventyr och jag hinner få många starka känslor och tankar under en dag. Min utmaning ligger jämt i att hushålla med idéerna för att kunna fungera i vardagen och verkligheten, men också att fullfölja det jag startar upp. När något skaver medicinerar jag med skrivande, naturen och löpturer. 

  Hur väcktes ditt intresse för musik?

– Musikintresset har kommit naturligt. Båda mina föräldrar älskar musik och har sjungit i olika sammanhang. Musiken har alltid omgett mig, från familjen till grannskapet, kyrkan och kulturskolan. Men det stora intresset började gro på riktigt någon gång under gymnasiet, när jag verkligen kände och började förstå kraften i musiken. Det var först då som jag hittade musik och texter som träffade mig djupare själsligt.  

För mig har låtskriveriet utvecklats till ett starkt behov och ett sätt att behålla mitt huvud. 

Hur skulle du beskriva din musik och vad är det som inspirerar dig i ditt låtskrivande?

– Jag skulle beskriva min stil som en mix av influenser från soul och pop. Jag inspireras egentligen av allt! Men alldeles särskilt mycket av Laleh och India.Arie.  

– För mig har låtskriveriet utvecklats till ett starkt behov och ett sätt att behålla mitt huvud. Det har blivit som en livlina och räddat mig många gånger. Det är en slags kompis som förstår det jag inte kan förklara, och som med ett rent och icke-dömande mottagande kommer med viktiga insikter. 

  Hur kändes det att få stipendiet?

– Det var en härlig och chockartad känsla att få stipendiet. Jag var i en period där jag länge försökt komma ur negativa tankar kring mig själv och det jag gör. Jag blev jätteglad och blev lätt i hela kroppen. Eftersom jag efter flera år blivit ganska van vid att bli avvisad på olika sätt är det väldigt betydelsefullt att få den här typen av erkännande, en uppmuntran till att fortsätta ta sig vidare i bruset. Självfallet föll en och annan tår. 

Hur vill du använda stipendiet och vad är nästa steg framöver?

– Jag har många tankar på vad jag kan göra med stipendiet, och vill förvalta pengarna på bästa sätt. Jag har haft en dator sen högstadiet som nu håller på att ge upp, så först och främst ska jag satsa på att köpa utrustning för att kunna jobba med mina projekt. Jag är också inne på att investera stipendiet för att utveckla mitt artisteri mer konkret och praktiskt. Sen är mitt nästa steg att ge ut en EP.  

Vad har du för relation till bröderna Gärdestads musik?

– Ted och Kenneth Gärdestads musik har varit värdefull för mig eftersom den är så tidlös. Deras musik spelas ju mycket än idag och har dykt upp under många stunder i mitt liv. Jag som låtskrivare upplever texterna av Kenneth som målande och inspirerande, och jag älskar sättet de är formulerade på. Melodierna känns varsamma och smakfulla i synk med texten. Bröderna klassas ju som legender, så det är minst sagt ärofyllt och overkligt att mina texter och melodier uppmärksammas i samband med dem. Finns det någon som inte vet vilka de är?   

Hur ser du på framtiden?

– Om 10 år ser jag mig själv vara en etablerad artist och jag har hittat ett hälsosamt sätt att prestera på hög nivå. Jag ser mig ha sund hälsa, med ett positivt förhållningssätt till livet och en fortsatt nyfikenhet och lust till att utvecklas. Jag ser mig ha utvecklat mitt artisteri ytterligare och ha kommit mer underfund med hur man kan vara kreativ balanserat med att vara sin egen chef. 

 

Vi önskar Kajsa ett stort lycka till med musiken i framtiden! Är du en aspirerande artist eller musiker som också vill söka ett stipendium? Här kan du läsa mer om Gärdestadstipendiet →