Meny

Joy M’Batha är årets julkortsillustratör

SAMI är glada över att presentera Joy M’Batha som talangen bakom SAMI:s årliga julkort! Joy är artist, rappare och konstnär från Malmö och fick sitt genombrott år 2014, genom sin medverkan på Lorentz ”Dit där vinden kommer” och den egna låten ”Kattliv”. Sen dess har Joy bland annat varit nominerad till Årets Nykomling på P3 Guld, varit värd för Sommar i P1 och gjort ledmotivet till, samt skådespelat i, SVT:s succéserie ”Tunna blå linjen”.

Illustration: Joy M'Batha

Årets illustration skapad av Joy presenterar en förtrollande julmarknad där färgglada karaktärer och djur samlas i snön för musik, god mat och gemenskap.

Hej Joy! Kan du berätta lite om dig själv?

– Jag heter Joy och är en stolt skåning som gör konst och musik och har gjort det i 10 år. Jag älskar att tramsa och gå på äventyr. Livet är för kort för att ta det på för stort allvar.

 

Vad är inspirationen till din illustration?

– Färgsprakande glädje och samhörighet fick sätta tonen för min illustration.

 

Du är ju både artist, musiker och konstnär. På vilket sätt skiljer sig skapandet när det kommer till musik och annan konst för dig?

– Jag vet faktiskt inte om det skiljer sig så mycket. Båda skapandeprocessen grundar sig i minnen där jag hämtar från mina tidigare trauman och gör något vackert av dem.

 

Vad betyder julen för dig?

– Julen har inte betytt speciellt mycket för mig. Den påminde mig bara om allt jag inte hade. Det är först nu när jag känner mig älskad och trygg som jag förstår det fina med att samlas och fira tillsammans i en annars mörk och kall period.

 

Och vilken är din bästa jullåt?

– Jag kan lyssna på ”Do They Know It’s Christmas?” med Band Aid om och om igen.

 

Vad har du för relation till SAMI och upphovsrätt?

– Jag älskar SAMI och har laddat upp mina låtar sedan starten av min karriär. Tack för att ni finns!