Meny

Mopiano: ”Jag har musiken i blodet”

Mopiano är låtskrivaren och producenten som har jobbat med stora artister som Hov1 och Madi Banja, men han är även soloartist med siktet inställt på en internationell musikkarriär. Han syns i år på omslaget till SAMI:s Årsredovisning 2019 och vi har träffat honom för att prata om musikaliska rötter, vägen in i branschen och hur det var att uppträda för Barack Obama och Greta Thunberg.

Det här året ligger fokus på mig. Jag ska släppa en EP, kanske ett album. Ni kommer få se mycket mer av Mopiano.

Mopiano växte upp med musiken omkring sig. Bland annat är hans farbror den gambiska reggaestjärnan Demba Conta och hans kusin IMAN är en av låtskrivarna bakom Zara Larssons hitlåt Lush Life.

– Jag har musiken i blodet. Min farbror jobbade mycket med Dr. Alban och skrev bland annat Hello Africa med honom. Båda mina bröder var signade på xf och jag började följa med de till studion när jag var yngre. Jag lärde mig spela piano när jag var elva år gammal och sen pluggade jag musik på gymnasiet. Hela mitt liv har kretsat kring musiken.

Det var efter studenten 2015 som Mopianos resa in i musikbranschen drog igång på riktigt. Han och hans bror släppte en låt på Spotify som fick över en miljon streams, och på festivalen Peace & Love träffade han av en slump det nystartade bandet Hov1.

– Då hette de fortfarande BBY och var typ åtta killar plus en producent. Den producenten var såklart Axel ”Jiggy” Liljefors Jansson. Jag och min brorsa spelade upp vår låt, som då var osläppt, och de älskade den. Det slutade med att jag och Axel började jobba tillsammans med musik hemma hos hans föräldrar.

 

Resultatet blev hitlåten Pari som Hov1 släppte tillsammans med Jireel. Men det var inte det enda slumpartade mötet som hjälpte honom in i branschen.

– Madi Banja träffade jag första gången i en barbershop. Vi började snacka av en slump och det visade sig att vi är gambier båda två. Ett tag senare skulle min kusin IMAN jobba med honom och de behövde en engineer i studion, så hon bad mig komma in och hjälpa till. Vi spelade in Be för mig som är med på Lorentz album Lycka till. Han tyckte jag var duktig och därifrån växte det, jag jobbade med honom på två låtar på hans senaste album Välsignelser. Sen dess har vi varit i Gambia tillsammans och jobbat på hans projekt Madi Banja Academy och jag var ljudtekniker på hans Way Out West-spelning förra året. Madi är familj nu.

 

Våren 2019 hade Mopiano en spelning tillsammans med artisten Joe Lefty på Nalen i Stockholm. I publiken fanns det scouter som letade efter nya, spännande artister som kunde uppträda på den världskända konferensen Brilliant Minds. De bokade in ett möte med honom och efter det var det bestämt att han skulle få chansen att uppträda för världens elit med bland andra Barack Obama, Greta Thunberg och The Weeknd i publiken.

– Att få uppträda på samma scen som bland annat Seinabo Sey var sjukt. Det var en sån boost att de tyckte jag låg på samma nivå musikaliskt. I greenroom stod jag och snackade med Naomi Campbell i tio minuter, The Weeknd stod bredvid, Gwyneth Paltrow var där. Det var en galen upplevelse, det kändes som en glimt in i framtiden.

Men det är inte bara för pengarna som jag är medlem, jag känner att jag får stöd och hjälp. Det är de som representerar oss artister och kämpar för våra rättigheter. Det är SAMI som försöker se till att vi artister och musiker ska få rätt till betalning även från streamingtjänster.

Förberedelserna inför den framtiden började redan i skolan. Han fick då veta att han behövde registrera sig hos SAMI för att kunna tjäna pengar på sin karriär som artist och musiker.

– En lärare hade spelat triangel på en Ariana Grande-låt för längesen och eftersom han var registrerad hos SAMI så tjänade han fortfarande pengar på den. Men det är inte bara för pengarna som jag är medlem, jag känner att jag får stöd och hjälp. Det är de som representerar oss artister och kämpar för våra rättigheter. Det är SAMI som försöker se till att vi artister och musiker ska få rätt till betalning även från streamingtjänster.

– Förut tjänade man pengar på att sälja skivor men den inkomstkällan existerar knappt längre, och om du släpper musik på skivbolag tar de stora andelar av inkomsten. Vi har rätt att få lön för vårt jobb, som vilket annat arbete som helst. Historiskt sett har det gått neråt för alla musiker, men med SAMI:s hjälp kan det börja gå uppåt igen.

Planerna för 2020 är att slå igenom som soloartist med sitt eget sound som han beskriver som en blandning av psykedelisk och hoppfull musik fylld av rytm.

– Det här året ligger fokus på mig. Jag ska släppa en EP, kanske ett album. Ni kommer få se mycket mer av Mopiano.