Meny

”Musiken är en del av vår verksamhet”

Mitt på Södermalm ligger en av stans högkvalitativa kaffebarer. På Drop Coffee spelar musiken nästan en lika stor roll som det väldoftande javat i kopparna. Här tycker personalen att kvalitet måste få kosta.

Det är klart att även musikerna ska ha betalt för den produkt vi använder varje dag.

– Vi arbetar med kaffe, en produkt där vi konsumenter länge försökt betala så lite som möjligt på bekostnad av producenterna. En av de bärande idéerna på Drop Coffee är att producenterna ska få bra betalt för hög kvalitet. Den tanken genomsyrar allt vi gör och påverkar hur vi arbetar med alla våra leverantörer, även musiken, säger Lisa Hall på Drop Coffee.

Kaffebaren har flera små rum och 200-300 kunder varje dag. Det spelas musik under kaféets samtliga öppna timmar.

– Musiken hos oss är ett sätt att låta personalen som jobbar sätta stämningen i lokalen. Vi har haft gäster som kommit bara för att lyssna på vissa baristors musik och spellistor, berättar Lisa.

Drop Coffee har varit självklara kunder hos SAMI sedan de fick reda på att organisationen fanns.

– Det finns många små företag som hankar sig fram på att inte betala de avgifter och skatter som finns. Det ger en skev bild av vad en kopp kaffe egentligen kostar. Vi ville göra rätt från början, så vi blev kunder så fort vi kunde.

Varför tycker ni att det är viktigt med musikers upphovsrätt?

– Musiken är en del av vår inkomstbringande verksamhet. Utan musiken skulle vi haft färre gäster. Vi arbetar i en bransch där få utanför de stora kedjorna eller bolagen tjänar speciellt mycket pengar. Vi vill kunna ta betalt så vi kan betala de som producerar maten och drycken vi serverar så de kan göra mer än att överleva av sin verksamhet utan också investera i den. Det är klart att även musikerna ska ha betalt för den produkt vi använder varje dag som en del av vår verksamhet, säger Lisa och trycker på vikten för alla företag att teckna avtal hos SAMI.

– Det finns inget värre än ett tyst kafé. Musiken ger våra gäster en känsla av avskildhet och trygghet som gör att de kan prata förtroligt med sin vän eller sitta själva i sina egna tankar.

Anna Björk

Läs även: ”Musiken har betydelse för smakupplevelsen.