Meny

”En vän som vill mig väl”

Han har fem olika band, är heltidsmusiker och har varit aktiv i branschen i nästan 30 år. Patrik Arve anser att det aldrig tidigare funnits ett lika stort behov av transparens och organisationer för musiker som det gör i dag.

I den världen känns det som att Sami är en vän. Någon som vill mig väl.

– Det är en djungel där ute. Sedan internet hände och man slutade sälja skivor har det blivit rena rama High Chaparall i musikbranschen. I den världen känns det som att SAMI är en vän. Någon som vill mig väl, säger Patrik Arve.

Han jobbar med helt olika typer av musik och konstellationer. Punkbandet Krösus, det nystartade soloprojektet Swedish Tiger Sound, nyskapande electropunkarna Teddybears, barnmusikgruppen Bröderna Lindgren och så ett helt hemligt projekt.

SAMI-ansluten i över 25 år

Patrik Arve har varit SAMI-ansluten i över 25 år och minns knappt hur det gick till när han upptäckte intresseorganisationen. Men på den tiden, innan han hade skivkontrakt, skickade han in ”lappar” på låtar där han rappade eller bidrog med gitarr. I dag sker det digitalt och med hjälp av hans bolag.

– Jag håller reda på vem som gjort vad på en inspelning, sedan får jag hjälp att skicka det vidare. Jag är, precis som många musiker, ingen papperskille… Det är just därför det är viktigt att bevaka upphovsrättsliga frågor, menar han.

Kakan delas på ett rättvist sätt.

– Jag eftersträvar transparens i branschen, insyn och reglering från en högre nivå. Just nu är det mycket hysch-hysch, det är svårt att veta vad som händer med ens musik och pengar. Dessutom tycker jag att kakan av pengar som kommer in fördelas på ett helt kefft sätt.

– Typ 40 akter i världen får dela på 98 procent av pengarna, medan alla resterande fem miljarder band får dela på fem öre. Så känns det. SAMI:s uppdelning av upphovsrättspengar är däremot mer demokratisk och baseras direkt på hur mycket medverkande musiker har spelat på låten. Den kakan delas på ett rättvist sätt.

Vad betyder SAMI-pengarna för dig?

– Själva utbetalningen betyder mer än summan. Det är ett bevis på att det finns någon som uppskattar mig som en fin klapp på axeln, som är uppskattad att få.

Anna Björk

Mer läsning: ”Pengar för det vi skapat – skitbra”, Dolores Haze

Patrik Arve har varit aktiv i musikbranschen i 30 år.