Meny

”Pengar för det vi skapat – skitbra!”

Dolores Haze är som Spice Girls – fast äckliga. I alla fall när de presenterar sig själva. De fyra stockholmstjejerna är Sveriges mesta rockstjärnor och lystrar till artistnamnen Groovy Nickz, Groovy Fuck, Lucky Lollo, Foxy Sagz.

Dolores Haze 2015

De intäkter vi får in delar vi på fyra. Man har ju hört om band som bråkat ihjäl sig.

– Jag har alltid hållit på med musik, det är självklart för mig att spela i band, säger gitarristen Lovina ”Lucky Lollo” Isaksson.

– När vi startade Dolores Haze ville jag bara vara känd och synas och höras. Jag ville bli en rockstjärna, säger sångerskan och basisten Nicki ”Groovy Nickz” Dar.

Det började med drömmarna och en klassisk lapp där de efterlyste en trummis. Nu har Dolores Haze spelat tillsammans i tre år.

Som ett nyetablerat band kan det också vara svårt att förhandla sig till riktigt bra villkor. Därför spelar den helt automatiska upphovsrättsliga ersättningen från SAMI en viktig roll.

– Många nya musiker har ingen aning om hur man gör, eller ens att möjligheten finns. Vårt förlag hjälpte oss, det är vi glada för, säger Lovina.

– Man är ju så upptagen av hur kul det är att göra musik. Det är lätt att glömma bort att registrera sig och sina verk. Men när man väl gjort det kommer ju pengarna per automatik. Och det är pengar för någonting som vi skapat, det är skitbra, säger Nicki.

– Man utnyttjar sina förmåner… eller snarare tar del av sina rättigheter, fyller Lovina i.

Pengar för det vi skapat – skitbra!

Skriver musiken tillsammans

Även om Dolores Haze debutalbum ”The haze is forever” har blivit tokhyllat i kreddig internationell press och åkt på turné i England är det ingen i bandet som kan försörja sig på enbart musiken. Några av dem går fortfarande i gymnasiet.

– De intäkter vi får in delar vi på fyra. Man har ju hört om band som bråkat ihjäl sig, det vill inte vi, säger Lovina.

De skriver allt material tillsammans. Ofta börjar det med en dagboksanteckning från Nicki eller Tyra, Groovy Fuck, som tar den till repolokalen där det växer fram ett beat och melodier i Saga, Foxy Sagz, och Lovinas händer.

– Alla är delaktiga på låtarna, ibland mer och ibland mindre. Både i upphov och spel. Det jämnar ut sig.

Dolores Haze väntar just nu på sin första utdelning från SAMI. Det ska komma in snart. Då ska vi köpa julklappar! säger Nicki.

Anna Björk